Clara De Decker schittert náást het podium als vliegende reporter tijdens Koningin Elisabethwedstrijd: “In de wagen mag Justin Timberlake op”

Foto: © VRT - Geert Van Hoeymissen

Misschien heeft u haar al opgemerkt tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd op Canvas: vliegende reporter Clara De Decker, die voor net dat tikkeltje meer pit zorgt. De ravissante Antwerpse verschijning presenteert ook vast bij klassieke zender Klara. Clara van Klara, dus. “Ik zei vroeger al dat ik de Elisabethwedstrijd wilde presenteren. Dat kan ik dus al afvinken.”

“Mensen hebben de neiging om zich snel te excuseren als ze horen dat ik presenteer op Klara. Oei, sorry, daar luister ik niet naar. Of ze gebruiken de zender als vluchtweg uit een vervelende situatie. Ja, ik zet dat al eens op in de file. Of op de achtergrond, tijdens het studeren. Maar goed, dat laatste is niet erg: iedereen die langs Klara passeert, is mogelijk een nieuwe vaste luisteraar.”

Clara De Decker schittert náást het podium als vliegende reporter tijdens Koningin Elisabethwedstrijd: “In de wagen mag Justin Timberlake op”

Clara – what’s in a name – De Decker zit mee in het vaste team van het ochtendprogramma Espresso. Maar toegegeven, je zou haar niet meteen bestempelen als de presentatrice op een zender rond klassieke muziek. En dat zijn niet zozeer onze eigen vooroordelen. Ook zij merkt het: “Als je rondkijkt in een concertzaal, zie je nog steeds hoofdzakelijk een publiek met een blank en ouder profiel. Maar er is beterschap op komst: er tekent zich een nieuwe evolutie af. Steeds meer jongere mensen raken geïnteresseerd.”

Toch gaat haar eigen muzikale smaak veel breder. “Na mijn eerste stagedag bij Klara reed ik ’s avonds naar huis met de nieuwe van Justin Timberlake op. Maar ik heb wel een tijdlang les gevolgd aan het Conservatorium van Antwerpen en gezongen. En ik kom uit een muzikaal nest: mijn vader componeert. Bij ons thuis werd voortdurend klassieke muziek gedraaid en we gingen geregeld naar de opera. Toen al zei ik: Ik wil ooit de Elisabethwedstrijd én het Songfestival presenteren. Al eentje afgevinkt, dus.” (lacht)

Clara De Decker schittert náást het podium als vliegende reporter tijdens Koningin Elisabethwedstrijd: “In de wagen mag Justin Timberlake op”
Foto: © VRT - Joost Joossen

Fun fact: vóór De Decker de stem was van Klara, was ze er het gezicht van. “Ik was nog een tijdlang model voor de affiches van de zender”, zegt ze.

Omroepstem

De Decker studeerde eerst communicatie, daarna woordkunst. Maar die stageplek bij Klara kreeg ze vooral met enig lef. “Presentatrice Chantal Pattyn stond op een dag in de winkel waar ik werkte als jobstudente, en ik heb haar meteen aangesproken. Daarna ging het snel: ik kon algauw stemtesten doen en nog voor ik was afgestudeerd, drie jaar geleden, mocht ik al de eerste keer mee de Elisabethwedstrijd verslaan als reporter.”

In die wedstrijd staat De Decker Katelijne Boon bij. Ze slaat babbeltjes met artiesten en mengt zich onder het publiek. Een menselijke toets, en vaak met een knipoog. “Ik beleef daar onwaarschijnlijk veel plezier aan. Je moet het genre ook niet té serieus nemen. Zet die deur maar wagenwijd open voor relativering.”

Maar ook wie niets met klassieke muziek heeft, kan de stem van De Decker herkennen. “Ik ben ook de omroepstem van Eén. Ik ben het die de kijker een goedenavond wenst. Ik ga binnenkort bovendien ook audiodescriptie inlezen voor tv-series. En de komende jaren? Go with the flow, en nog beter worden in wat ik aan het doen ben.”

De finale van de Koningin Elisabethwedstrijd is nog de hele week te volgen op Canvas +, elke dag op 20 uur.

Door Benjamin Praet