Vakantiedagen weggeven aan collega’s? Dat doen we niet

Het was een paradepaardje van minister van Werk Kris ­Peeters: de mogelijkheid om vakantiedagen op te sparen of weg te schenken aan een collega. Maar nog geen enkel bedrijf heeft er gebruik­ van gemaakt.

De regeling om vakantiedagen op te sparen voor later en die om vakantiedagen aan een collega te schenken zijn geen succes. Geen enkele sector heeft er tot nu toe een cao over afgesloten. Beide regelingen maken deel uit van de Wet op werkbaar en wendbaar werk waarmee minister van Werk Kris Peeters (CD&V) loopbanen aantrekkelijker wilde maken en arbeidsregels versoepelen. Maar blijkbaar zat niemand te wachten op deze vormen van versoepeling. Dat besluit ook Wim Depondt, expert bij HR-dienstverlener Group S. In een evaluatie van het arbeidsmarktbeleid van de ­regering deelt hij beide maatregelen in bij de flops. Als verklaring wijst hij onder meer op het beperkte deel van de vakantiedagen en de inhaalrust dat voor overuren in aanmerking komt.

SD Worx en Colruyt zijn enkele van de zeldzame bedrijven die het loopbaansparen wel al toepassen. Dat gebeurt buiten de wet-Peeters om. Bij SD Worx maken 295 van de ongeveer 1.750 werknemers er gebruik van. Samen hebben ze 1.332 dagen opgespaard, wat neerkomt op gemiddeld 4,5 dagen per werknemer.

Door RUBEN MOOIJMAN
AANGERADEN
Meest recent