Antoine Griezmann maakt statement met coverfoto: “Homofobie is een misdaad”

Foto: AFP

Woensdag op de cover van het holebimagazine TÊTU een foto van Antoine Griezmann. De Franse stervoetballer wil daarmee een statement maken tegen homofobie in de voetbalwereld.

“Alle boeren zijn homo’s”, riep een beschonken Leandro Trossard vorige week door een microfoon bij de titelviering van Racing Genk. Het leverde de kapitein en Rode Duivel, die zich al geëxcuseerd had, een waarschuwing en een boete van de KBVB op wegens homofobe uitspraken.

Griezmann wil tegen homofobie absoluut iets doen, zo blijkt. De aanvaller die Atlético Madrid gaat verlaten, leende zijn gezicht voor de cover van TÊTU. De bijhorende titel? “Homofobie in het voetbal, het is genoeg”.

Antoine Griezmann maakt statement met coverfoto: “Homofobie is een misdaad”

Eindredacteur Romain Burrel kon zijn geluk niet op. “Trots op deze cover”, tweette hij. “We willen dit debat in het voetballen aanwakkeren. Antoine Griezmann is een rolmodel voor vele jonge mensen. Hij ging meteen akkoord met een gesprek. Veel dank!”

Misdaad

Griezmann zelf hield zich niet in. “Homofobie is geen mening, maar een misdaad”, aldus de Fransman. “Als een speler homofobe opmerkingen maakt op het veld, zou ik die wedstrijd staken omdat dit moet veranderen. Het klopt dat stadions niet bijzonder gastvrij zijn voor homoseksuelen, er zijn soms zelfs homofobe gezangen… maar in deze tijd is dit onaanvaardbaar. Als een homoseksuele voetballer uit de kast wil komen, heeft hij misschien niet alle spelers van de Franse ploeg aan zijn zijde maar mij wel!”

En de 28-jarige aanvaller ging door. “Mensen bij clubs, de Franse voetbalbond en de Ligue 1 moeten dit onderwerp serieus nemen. Voetbal is een mooie sport, maar we moeten af van dat homofobe imago. Het gaat ook dieper dan dat. Sinds enkele weken ben ik een vader van twee. Het is aan ons, ouders, om onze kinderen groot te brengen in een minder homofobe en seksistische wereld.”

Griezmann heeft een kok die openlijk homo is en een aantal homoseksuele fans. “Hoe meer, hoe beter (lacht). Ik vind die gedachte erg geruststellend.”

Door Vincent Van Genechten
  • AANGERADEN