Kerk Groot Begijnhof krijgt 400.000 euro

Foto: ingezonden

Gent -

De Sint-Elisabethkerk van het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg krijgt een flinke subsidie van Vlaanderen om verder te worden gerestaureerd.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die ook bevoegd is voor Onroerend Erfgoed, kent een premie toe van 422.932 euro aan de restauratie van de Sint-Elisabethkerk in het Groot Begijnhof van Sint-Amandsberg. “Deze kerk in neogotische stijl met begijnhof doet aan als een klein middeleeuws stadje”, laat Bourgeois weten. “Om dat prachtige stukje erfgoed te behouden, dringen zich wel enkele herstellingswerken op.”

De kerk werd gebouwd tussen 1873 en 1875 en is een van de belangrijke late werken van architect Jean-Baptiste Bethune. De kerk maakt deel uit van het Sint-Elisabethbegijnhof. Het begijnhof is beschermd als stadsgezicht en vormt sinds 1998, samen met twaalf andere begijnhoven in Vlaanderen, ook een stuk Unesco Werelderfgoed.

Geen klaagzang

“Er zijn dringende restauratiewerken nodig omdat er al geruime tijd waterinsijpeling is door het dak”, zegt Lieven Decaluwe, voorzitter van de vzw Begijnhof Sinte-Elisabeth te Sint-Amandsberg. Die vzw kocht in 1924 de kerk van de Belgische Staat en is sindsdien eigenaar gebleven.

“Ook het interieur begint echt te lijden onder het vocht”, aldus Decaluwe. “Daarom werd vijf jaar geleden een subsidieaanvraag gedaan bij de Vlaamse Overheid. “Dat de subsidie net voor de verkiezingen nog is toegekend, maakt ons heel blij”, zegt hij met een glimlachje.

Naast het dak wordt ook de zolder in orde gebracht: er komt verlichting en bliksemafleiding. In functie van brandveiligheid wordt de installatie van een blusleiding voorzien, zo kan de brandweer in geval van brand rechtstreeks water naar boven stuwen

“De subsidie betreft ongeveer 80 procent van wat de werken zullen kosten”, aldus Decaluwe. “De overige twintig procent moeten we zelf voorzien maar de vzw heeft altijd zorgzaam omgegaan met de centen, dus er volgt geen klaagzang.”

De kerk van het Groot Begijnhof is niet ontwijd maar wordt niet meer gebruikt voor eucharistievieringen. “Als het dak is hersteld, kunnen we beginnen aan de installatie van een verwarmingssysteem zodat we ook in de winter tentoonstellingen en concerten kunnen organiseren.”

Door Geert Neyt
AANGERADEN