Collega verdedigt agent die arrestant mishandelde: “Hij heeft pech dat het net verkiezingen zijn”

Bron © belga, sudinfo
Sint-Jans-Molenbeek -

“Ik begrijp mijn eigen reactie niet. Ik heb hier echt veel spijt van.” Zo reageert de woensdag opgepakte agent van de politie Brussel West die een arrestant zou hebben mishandeld. Op beelden die dinsdag verspreid werden, is te zien hoe de agent het slachtoffer trapt en slaat. Het parket tilt zwaar aan de feiten, al krijgt de agent ook steun van andere politiemannen. “Hij heeft de pech dat het net verkiezingen zijn.”

LEES OOK. Buurtbewoner filmt hoe agent een al overmeesterde verdachte tegen het hoofd schopt in Molenbeek

Op de beelden die dinsdag verspreid werden, is te zien hoe een eerste agent een man overmeesterd heeft en op de grond geduwd heeft in de Pastorijstraat in Sint-Jans-Molenbeek, waarna andere agenten komen aangereden in een terreinwagen. De agent die achter het stuur van die terreinwagen zat, stapt uit en trapt de man tweemaal tegen het hoofd. Hoewel de eerste politieman meteen “stop” roept, dient de tweede agent de overmeesterde man nog twee vuistslagen toe, ook op het hoofd.

Over de reden voor de politie-interventie en de arrestatie van maandagavond kon het parket nog geen duidelijkheid verschaffen. Volgens andere bronnen zou er sprake geweest zijn van een achtervolging na een diefstal. “We tillen zwaar aan deze feiten”, zegt parketwoordvoerster Willemien Baert.

(Lees verder onder de video)

Dinsdag liet de politiezone Brussel West al weten dat de betrokken politieman op non-actief werd gezet, in afwachting van een beslissing van het politiecollege over zijn schorsing. Woensdag werd de man opgepakt en voorgeleid. Hij heeft zich al geëxcuseerd. “Ik begrijp zelf niet waarom ik het gedaan heb”, verklaarde hij. “Ik begrijp mijn reactie niet. Het spijt me echt.”

“Verzachtende omstandigheden”

Jean-Marie Hottat, politieman in de zone West en voorzitter van vakbond Sypol: “We kunnen niet goedkeuren wat die collega gedaan heeft. Maar er zijn verzachtende omstandigheden. Er is de adrenaline na een achtervolging, maar ook het vele overwerk door het personeelstekort, waardoor de agenten overwerkt zijn. Bovendien is de gearresteerde kerel absoluut geen braaf ventje”, klinkt het. “De collega heeft de pech dat het net verkiezingen zijn en dat politici nu voorbeelden willen stellen. Die slag is voor dat ventje ook te veel eer. Hij zal nu in zijn vriendengroepje als een held onthaald worden.”

Ook Kris Verstraeten van politievakbond VSOA heeft intussen gereageerd. “Als vakbondsafgevaardigde kan en wens ik de feiten niet te minimaliseren. De feiten zullen bestraft worden op de voorziene wijze. Ik betreur evenwel ten zeerste dat geweld tegen de politie niet met dezelfde snelheid en gedrevenheid door de politiek wordt veroordeeld”, zegt hij.

“Toen onlangs een vluchtende crimineel, die vrij was onder voorwaarden, na een achtervolging door de politie werd aangereden, kreeg hij als slachtoffer het bezoek van de burgemeester van Molenbeek. De collega’s die naar aanleiding van de rellen die daarop volgden, gewond raakten door stenen gooiende jongeren, hebben niets van diezelfde burgemeester gehoord. Ik begrijp dan ook ten volle het ongenoegen binnen het korps.”

63 feiten

De arrestant op de videobeelden is volgens Sudinfo een negentienjarige jongeman die al voor liefst 63 feiten (diefstallen en inbraakpogingen) bekendstond bij de politie.

Door mtm, cds