Celstraffen tot twaalf jaar gevorderd voor smokkel van ruim tweehonderd transmigranten

Bron © BELGA

Met dertig in de laadruimte van een bestelwagen, zo werden de transmigranten van Calais naar Postel vervoerd.

Antwerpen / Mol -

In Antwerpen is woensdag het proces gestart over een criminele organisatie die meer dan tweehonderd transmigranten richting Verenigd Koninkrijk heeft gesmokkeld. Het openbaar ministerie vorderde celstraffen van achttien maanden tot twaalf jaar. Bovendien werd per gesmokkeld slachtoffer een boete van 8.000 euro geëist, waardoor sommige beklaagden megaboetes tot wel 768.000 euro riskeren.

De feiten speelden zich af tussen oktober 2017 en april 2018. De organisatie, bestaande uit vijftien mannen van voornamelijk Iraakse origine, had minstens 206 Iraakse Koerden in Noord-Frankrijk opgehaald. “Mannen, (zwangere) vrouwen, baby’s en kinderen werden in bestelwagens gepropt en naar de snelwegparking in Mol-Postel gereden. Eén van de slachtoffers verklaarde dat hij de hele rit in foetushouding had gelegen en dat hij amper kon ademen, omdat ze als sardientjes in een blik zaten”, zei procureur Sylvie Van Baden.

Eenmaal in Mol-Postel, moesten de Koerden zich verschuilen in de bossen achter de snelwegparking of in de verlaten douanegebouwen tot ze op een vrachtwagen richting het Verenigd Koninkrijk werden gezet. “De slachtoffers werden zonder verpinken in koelwagens ondergebracht, of moesten zich verstoppen tussen (gevaarlijke) ladingen. Als ze weigerden, werd er geweld gebruikt”, stelde de procureur.

De meeste slachtoffers kwamen uit de kampen in Calais, waar ze via mond-tot-mondreclame gehoord hadden van een organisatie die een ‘gegarandeerd transport’ naar het Verenigd Koninkrijk aanbood. Ze contacteerden Shafiq A.M., die aan het hoofd van de organisatie stond, via Facebook. Hij regelde het transport en besliste op de snelwegparking in welke vrachtwagens ze moesten kruipen. Als er geen geschikte vrachtwagen was of als er te veel politiecontroles waren, werden ze terug naar Frankrijk gebracht. Pas als het slachtoffer het Verenigd Koninkrijk bereikt had, werd de gereserveerde betaling definitief.

Shafiq A.M. had met de smokkel naar eigen zeggen 79.000 pond (ongeveer 90.000 euro) verdiend en werd in Frankrijk al voor gelijkaardige feiten veroordeeld. De man blijft zijn overlevering naar België aanvechten en laat bijgevolg verstek gaan op het proces. Het openbaar ministerie vorderde tien jaar cel en 80.000 euro boete voor hem.

Door blg
AANGERADEN