De Giro in 60 seconden: de streepjes van Tosh, Giro nu al meer dan geslaagd voor Lotto-Soudal

In de Ronde van Italië waren ze vandaag toe aan de elfde etappe. Wat moet u weten over de korte rit van 145 km tussen Carpi en Novi Ligure, jarenlang de woonplaats van Fausto Coppi. ? Lees hier de bondige samenvatting.

Hoe verliep de etappe? Zeer voorspelbaar. De Italianen Frapporti, Maestri en Cima kozen niet voor de eerste keer in deze Giro voor de hopeloze onderneming . De ploegen van de spurters hielden de voorsprong onder controle. Op 25 km van de finish werden ze gegrepen, waarna er vermoedelijk voor de laatste keer gesprint werd in deze Giro.

De laatste kilometer? Een laatste rechte lijn van drie kilometer met een stevige tegenwind. Het zou allemaal op timing aankomen en daarin toonde Caleb Ewan zich een meester. De trein van Démare kwam te vroeg, de trein van Ackermann ook. En dus kon de kleine Australiër optimaal profiteren van de grote jongens voor hem en won hij met overmacht zijn tweede ritzege.

Wat deden de favorieten? Zich sparen voor de eerste bergrit van donderdag en zorgen dat ze uit de problemen bleven. En dat lukte hen wonderwel. Geen valpartijen, geen breukjes in het peloton.

Is er iets dat u nog moet weten? Arnaud Démare pakte wat puntjes in een tussenspurt en finishte ook nog eens voor Pascal Ackermann. De Fransman is bijgevolg de nieuwe eigenaar van de paarse puntentrui.

Wat deden de Belgen? Hard werken in dienst van Caleb Ewan. Thomas De Gendt en Victor Campenaerts namen het vroege werk voor hun rekening, Tosh Van der Sande en Jasper Buyst zetten Caleb Ewan vooraan af in het begin van de laatste kilometer. Het kost Tosh Van der Sande wel een extra streepje in zijn haar - een streep per zege - en ook ploegleider Bart Leysen zal de komende dagen met een broske te bewonderen zijn.

Top vijf

1.Caleb Ewan (Aus)

2. Arnaud Démare (Fra)

3. Pascal Ackermann (Dui)

4. Elia Viviani (Ita)

5. Davide Cimolai (Ita)

Klassement

1. Valerio Conti (Ita/UAE Emirates)

2. Primoz Roglic (Sln) op 1:50.

3. Nans Peters (Fra) 2:21.

4. José Joaquin Rojas (Spa) 2:33.

5. Fausto Masnada (Ita) 2:36.

Bekijk hier het volledige klassement.

Wat krijgt u donderdag? Cuneo - Pinerolo: 158 km. Nog niet direct het hooggebergte maar met de beklimming van de Montoso krijgen de renners een eerste beklimming van eerste categorie voor de kiezen. Op drie kilometer van de finish wacht nog een muurtje van dertien procent.

Tweet van de dag? Jacopo Guarnieri debuteert in de Ronde van Italië en vond onderweg ruimschoots de tijd om vrienden en familie te knuffelen.

Door gvdl