“Nooit uitgenodigd, dus ben ik maar zelf gekomen”: Banksy zet eigen standje op tijdens Biënnale van Venetië

De beruchte en beroemde graffitikunstenaar Banksy heeft een opmerkelijke stunt uitgehaald tijdens de Biënnale van Venetië. Omdat hij naar eigen zeggen nog nooit uitgenodigd werd voor het “grootste en meest prestigieuze kunstevenement op aarde” heeft hij er zelf een kiosk opgezet.

Op de mobiele kiosk, geduwd door een anonieme figurant, staan verschillende schilderijtjes in olieverf. Ze tonen romantische taferelen met gondels, water en typische Venetiaanse vistas. Op de achtergrond is een gigantisch cruiseschip te zien. Uit een filmpje op Instagram blijkt het schip in kwestie ’aangemeerd’ te zijn op het moment van de ‘tentoonstelling’. Bij de schilderijen staat een bordje ‘Venice in Oil’, vermoedelijk ook de titel van het werk. Passanten kijken verbaasd en geschokt. Na een tijdje komt ook de politie om de man en het mobiele kioskje weg te sturen.

Het werk van Banksy is altijd maatschappijkritisch of ironisch qua thematiek, al is het vaak gissen naar de boodschap (als die er überhaupt is).Vermoedelijk wil de kunstenaar de draak steken met de hordes toeristen die Venetië jaar na jaar overspoelen en de authenticiteit die de stad zo hoog in het vaandel draagt. De archetypische Venetiaanse taferelen staan in schril contrast met het gigantische schip.

 

 

Door adm
AANGERADEN
Meest recent