Na Nederlands succesprogramma, gaat ook VTM op zoek: Vlamingen die “ik vertrek” zeggen

De Nederlandse versie van ‘Ik vertrek’ is al enkele jaren te zien op VTM. Foto: VTM

Er komt een Vlaamse versie van Ik vertrek, het succesvolle Nederlandse programma over koppels en gezinnen die in het buitenland een bed and breakfast of bedrijf uit de grond willen stampen. VTM zoekt mensen die op het punt staan te verhuizen. “Er zijn Vlamingen die zich inschrijven voor de Nederlandse versie, maar dat is dus niet meer nodig.”

Eigenlijk is het een klein mirakel dat die Vlaamse versie van Ik vertrek zo lang op zich heeft laten wachten. Het programma bestaat in Nederland al bijna veertien jaar en gaat er nog altijd vlotjes boven het anderhalf miljoen kijkers. Het programma doet een beetje denken aan La vie en rose en Eviva España, de programma’s waarin Annemie Struyf Belgen opzoekt in Frankrijk en Spanje.

Ook Ik vertrek gaat over koppels en gezinnen die alles achterlaten om in het buitenland een nieuw leven te beginnen, maar gaat breder. De camera volgt de landgenoten terwijl ze hun inboedel in dozen gooien, hun huis verkopen, afscheid nemen van familieleden en vrienden, hun nieuwe bestemming bereiken, kennismaken met de nieuwe buren en eventuele schoolkameraden en hun nieuwe woonst verbouwen tot een bed and breakfast, een café, een hotel of iets anders. Het programma keert ook na een aantal maanden terug om na te gaan hoe de koppels en gezinnen eraan toe zijn en of ze zich aan hun plannen hebben kunnen houden. Ik vertrek vertelde in Nederland al 170 verhalen van uitgeweken koppels en gezinnen, van wie er 140 nog altijd succesvol hun onderneming in het buitenland uitbaten.

Tegenslagen

De Vlaamse versie van Ik vertrek zal op VTM te zien zijn en wordt gemaakt door Lecter Media, dat voor VTM ook succesprogramma’s als Groeten uit en de fictiereeks De luizenmoeder produceerde. Jan Segers van Lecter Media: “Ik ben al jaren fan van Ik vertrek, net als mijn vrouw. Ik denk dat we alle afleveringen gezien hebben. Het programma is echt een rollercoaster van emoties: je hebt het afscheid van het thuisland, het vertrek, de verbouwing in het buitenland, tegenslagen, noem maar op. De mensen in dit programma zijn vaak avonturiers die de droom realiseren die veel mensen thuis hebben. De droom om alles achter te laten en opnieuw te beginnen in het buitenland. Het programma biedt een lach en een traan, het gaat nooit ten koste van de mensen, er is altijd hoop en meestal een happy ending.”

Cameraatje mee

De makers gaan op zoek naar Vlamingen die van plan zijn naar het buitenland te trekken. Die zijn er genoeg: volgens Buitenlandse Zaken wonen er een half miljoen Belgen in het buitenland en nemen zo’n honderd Belgen het besluit de stap te zetten. “Ik weet dat er Vlamingen zijn die zich inschrijven voor de Nederlandse versie”, zegt Jan Segers, “maar dat is dus niet meer nodig. (lacht) We zoeken mensen die nog moeten vertrekken, we willen hen volgen tot aan de opstart van hun bed and breakfast of hotel. We geven de mensen ook een camera mee zodat ze hun leven zelf kunnen documenteren; deelnemers moeten dus bereid zijn wel en wee te delen. Wij gaan zelf drie à vier keer langs in het buitenland. Uiteraard kunnen we de mensen ook voor langere tijd opvolgen, om na een jaar of twee te zien hoe het met hen gaat. Ook dat is heel boeiend om te zien.”

Vlamingen die willen meedoen aan ‘Ik vertrek’ vinden een inschrijvingsformulier op www.vtm.be

Na Nederlands succesprogramma, gaat ook VTM op zoek: Vlamingen die “ik vertrek” zeggen
Foto: Ik Vertrek
Na Nederlands succesprogramma, gaat ook VTM op zoek: Vlamingen die “ik vertrek” zeggen
Na Nederlands succesprogramma, gaat ook VTM op zoek: Vlamingen die “ik vertrek” zeggen
Door Tom de Leur
Meest recent