Brugge plaatst honderden losse stoelen in parken: “Diefstal? We rekenen op sociale controle”

Burgemeester Dirk De fauw en schepen Mercedes Van Volcem mochten de eerste stoeltjes al eens uittesten. Foto: mvn

Brugge -

Even tot rust komen in de Brugse parken kan binnenkort wat comfortabeler. De stad investeert 22.000 euro in driehonderd stoelen voor vijf parken. “Of we geen dieven vrezen? We rekenen op sociale controle.”

Het Graaf Visartpark, het Koning Albert I-park, Hof Campers, het Sebrechtspark en het Astridpark: deze vijf Brugse parken krijgen tegen de zomer elk vijftig stoelen. De helft met, de helft zonder leuningen.

“Parken zijn de groene longen van de stad en we nodigen Bruggelingen en bezoekers dan ook graag uit om er zuurstof op te doen”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Terwijl bruggen vorige week nog met bloemen werden aangekleed naar Amsterdams model, komt de mosterd ditmaal uit Parijs. “Bijvoorbeeld het park aan het Louvre, waar men volop gebruikmaakt van de losse stoelen om even uit te rusten”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD). Het voordeel van stoelen ten opzichte van zitbanken spreekt voor zich. “Met stoelen kan men kiezen waar men gaat zitten. In de zon of in de schaduw, bij elkaar of alleen. De keuze voor de kleur is logisch. Rode of gele exemplaren zouden zorgen voor een kakofonie, maar de groene gaan op in de omgeving. Want het park zelf blijft natuurlijk wel het belangrijkst.”

Stadslogo

Het stadsbestuur investeert 22.000 euro in driehonderd stoelen, inclusief vijftig reserve-exemplaren. Bij wijze van proefproject, want bij een positieve evaluatie komen nog meer parken in aanmerking. “Of we niet vrezen voor diefstallen? Dat valt nooit uit te sluiten, maar we gaan uit van een positief verhaal”, zegt Van Volcem. “Daarnaast worden de stoelen ook gemerkt en voorzien van een stadslogo”, voegt De fauw toe. “En ten slotte is er in de parken ook steeds sociale controle.”

Door Koen Theuns
AANGERADEN