Zijn de Gentse bomen gezond? Scan een boom en help de wetenschap

Professor Kathy Steppe scant de QR-code op een boom op de Coupure. Gentenaars wordt gevraagd bij 33 bomen hetzelfde te doen. Al die meetgegevens bezorgen nuttige informatie over de gezondheid van de bomen. Foto: fvv

Gent -

Hoe gezond zijn de Gentse bomen? Dat wil de UGent te weten komen met een toestel dat rond 33 bomen hangt en over tijd de omtrek van hun stam meet (waaruit op de UGent vervolgens de diameter wordt berekend). Om data te verzamelen, vraagt de UGent aan alle Gentenaars om de waarden af te lezen en door te sturen.

Wist u dat een boom niet alleen kan groeien, maar ook krimpen? Dat zit zo: bomen krijgen stress van de warmte. Zeker tijdens een heel droge zomer neemt de waterreserve van een boom snel af en verliest hij meer water dan hij opneemt. Daardoor krimpt de diameter van de stam.

Het is niet iets wat professor Kathy Steppe van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent de komende maanden graag wil vaststellen. Ze onderzoekt de gezondheid van de Gentse bomen en hoopt toch vooral op stammen die dikker worden. “Dat wijst op gezonde bomen die CO2 uit de lucht halen en zuurstof produceren. Die bomen bezorgen ons verkoeling, via schaduw en transpiratie.”

QR-code

Verspreid over Gent worden 33 bomen opgevolgd, gaande van platanen, esdoorns en eiken tot populieren. Voor dat onderzoek heeft de UGent de hulp van de Gentenaars nodig. Kathy Steppe: “Aan de bomen hangen een toestel dat de omtrek van de stam meet en een plaatje met een QR-code. Passanten kunnen via de QR-code naar onze website surfen en daar de waarde ingeven die op het meettoestel staat. Hoe meer deelnemers, hoe beter de informatie over de groei van de bomen. De exacte locatie van de bomen staat op de website.”

Bomen groeien erg traag. Gaan de Gentenaars wel iets zien veranderen? Volgens Steppe wel. “Een sterke boom kan in een jaar tijd een centimeter in diameter toenemen. Wie geregeld dezelfde boom meet, ziet het verschil. Op onze website kun je de evolutie van de stam volgen.”

Goede bomen

In september, op het einde van het groeiseizoen, kan de universiteit de eerste conclusies trekken. “Het is een simpele manier om veel te weten te komen over de impact van het klimaat op de natuur”, zegt Kathy Steppe. “Het stadsbestuur komt ook te weten welke soort bomen het goed doen in Gent. Dat is belangrijk bij het ontwerpen van een park, bijvoorbeeld. Schoolkinderen kunnen leren over het functioneren van bomen. Hoe langer we dit project doen, hoe meer informatie we krijgen. Als de toestellen gevrijwaard blijven van vandalisme, moet dat lukken.”

http://citree.net/

Door Sander Luyten
AANGERADEN