Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

23/05/2019 - Natuur en Wetenschap
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  foto rr

Overheid vraagt bevolking om hulp bij klopjacht op buitenlandse wesp

Het Instituut Natuur- en Bosonderzoek en Honeybee Valley roepen de gewone Vlaming op om hen te helpen om de Aziatische hoornaar op te sporen. Die invasieve uitheemse wesp vormt een grote bedreiging voor onze bijen en ging in twee jaar tijd van amper 1 naar 61 nesten. “Wie een hoornaar of nest ziet, meldt dit liefst zo snel mogelijk op de site vespawatch.be. Zonder hulp kunnen we deze soort niet onder controle krijgen.”

Zo herken je hem

De Aziatische hoornaar is de tegenhanger van onze inheemse Europese hoornaar. Beide jagen op insecten, maar de Aziatische heeft een absolute voorkeur voor de honingbij, die het sowieso al niet makkelijk heeft.

De opkomst van de Aziatische hoornaar is echt wel spectaculair. Amper 15 jaar geleden reisde er één koningin mee met een schip van China richting Frankrijk. In geen tijd breidde de populatie zich uit over Frankrijk en buurlanden. In 2016 werd hier het eerste nest ontdekt in Henegouwen, een jaar later waren er al acht nesten en vorig jaar klokten we af op 61 stuks. En dan hebben we het nog maar over die nesten die gespot werden. Zonder twijfel zijn er nog meer. “Jaarlijks brengt één nest heel wat koninginnen voort”, zegt specialist Karel Schoonvaere van ‘Honeybee Valley’, dat aan de Universiteit Gent wetenschappelijk bijenonderzoek bundelt. “Zelfs als er maar een deeltje overleeft, zit je al snel aan 25 nieuwe nesten het jaar nadien. Dit jaar vrezen we dus opnieuw voor een stijging. En zit er zo’n nest in de buurt van een imker, dan krijgen de honingbijen het zwaar te verduren onder druk van de jagende hoornaars. Daarom moeten we ingrijpen.”

“Dat we de soort nog helemaal kunnen uitroeien, is een utopie. Elk jaar komen er wel nieuwe bij vanuit Frankrijk. Maar dat neemt niet weg dat we alles moeten doen om ze een halt toe te roepen. En daar hebben we de mensen voor nodig. Met hoe meer we uitkijken, hoe meer nesten we kunnen vinden én wegnemen. Liefst zo snel mogelijk, want in oktober vliegen de nieuwe koninginnen uit en is het - alvast voor dit jaar - te laat.”

Op de site https://vespawatch.be kun je naast het ingeven van meldingen ook leren hoe je de hoornaar onderscheidt van andere insecten.

Zo herken je hem

• Bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij, maar iets kleiner dan de Europese hoornaar. Best te vergelijken met een muntstuk van 1 euro.

• Een Aziatische hoornaar is doorgaans zwart en heeft lichtgele pootjes. Donkerder van kleur dan de Europese.

• Het zwarte achterlijf heeft één donkergeel stukje. De Europese hoornaar heeft een achterlijf dat voor twee derden uit geel bestaat.

• Heeft twee types nesten die lichtbruin zijn en bestaan uit dode houtvezels: een klein nest voor de lente en een groot voor de zomer. In 70 procent van de gevallen verhuist de kolonie ook daadwerkelijk van het kleine naar het grote. Het kleine bolvormige lentenest – vergelijkbaar met een tennis- of kleine voetbal – hangt vaak beschut tegen weer en wind aan een plafond of balk in een tuinhuis, zolder of garage. Het tot 70 centimeter grote zomernest zit meestal in de top van een boom.