Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

23/05/2019 - Binnenland
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Enkele tientallen Belgen lieten zich oplichten door buitenlandse bendes die investeringen in wijn aanboden   Shutterstock

Oplichting met wijn: slachtoffers investeren tot 100.000 euro in wijnkelder die niet bestaat

Enkele tientallen Belgen hebben zich laten oplichten door via het internet te beleggen in wijn. Sommige gedupeerden betaalden tot 100.000 euro voor enkele flessen, in de hoop dat deze binnen enkele jaren flink in waarde zouden stijgen. “Maar die wijnkelder bestaat niet”, zo waarschuwt financieel waakhond FSMA.

De oplichters benaderen hun slachtoffers via sociale media, met reclame voor sterk renderende beleggingen. Wie klikt, krijgt te horen dat het om beleggingen in wijn gaat. Het bedrijf stelt daarna voor om enkele flessen te kopen, en belooft om die voor de kopers te bewaren in een kelder. Daarna gaat het op zoek naar grote kopers, om de flessen met winst te verkopen. Er wordt een rendement van 5 procent beloofd.

Alle contacten verlopen via internet, of de telefoon. Soms storten de oplichters geld op de rekening van het slachtoffer, maar dat is om hen aan te sporen meer geld te investeren. Zodra ze hun slag geslagen hebben, verdwijnen ze.

De oplichters opereren vanuit het buitenland en spreken vaak Frans – al is het niet zeker dat ze effectief in Frankrijk bij de wijngaarden zitten. Mogelijk gaat het om goed georganiseerde bendes die eerder al slachtoffers hebben opgelicht met een handel in cryptomunten en diamanten. (cel)