Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

23/05/2019 - Binnenland
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  STEFAAN BEEL

Cliniclowns voor dementerende als cursus aangeboden

Hogeschool vergroot lesaanbod met ‘clown’-cursus

Wie zich wil diplomeren als clown, kan vanaf september terecht bij de Viveshogeschool in Roeselare. Een cursus ‘demiclown’ – cliniclown maar voor dementerenden – wordt opgenomen in het curriculum. De eerste cursisten ontwikkelde al hun eigen personages.

De demiclowns zijn een product van Lara Debeuf en Lore Dhaenens. Tijdens hun opleiding dramatherapeuten wilden ze een manier vinden om mensen met dementie uit hun schulp te halen. “Wij bieden therapeutische zorg vanuit de rol van clown. De Demiclowns gaan verder dan enkel contact leggen. Een clown bij de persoon met dementie is namelijk niet zomaar een clown. Ze creëren een fantasiewereld waarin de persoon met dementie zijn identiteit kan herwinnen”, zegt Dhaenens. “Het aantal mensen met dementie neemt elk jaar toe. Weinig mensen weten hoe ze met zo iemand moeten omgaan.”

De hogeschool Vives startte voorzichtig met een pilootproject van vijf lessen. Vooral verpleegkundigen en zorgpersoneel kwamen proberen.

“We zochten een manier om onze patiënten met dementie anders te benaderen. Zij zijn kunnen of willen vaak niet meer vertellen over zichzelf. Net door een rol te spelen kom je veel meer te weten over de bewoners”, zegt cursist Karien Vandamme. Ze paste de technieken al toe in haar woonzorgcentrum en stond versteld van de effecten. “We hebben al verhalen gehoord die anders nooit ter sprake zouden komen. Je kan veel meer meegaan in de emoties van de mensen dan als verpleegkundige. Dat helpt enorm om die mensen uit hun schelp te laten komen. Ze zien je niet meer puur als zorgverlener. Zo zal niemand er raar van opkijken als een clown op tafel loopt.”

Bernadette Parrein, ook verpleegkundige, kreeg van haar werkgever ook uren per week om haar nieuwe job als ‘demiclown’ te vervullen. “We zijn nog geen echte demiclowns, maar we ontwikkelden al wel ons personage. Ik vind het een enorme meerwaarde voor de zorg van onze patiënten met dementie. Ik zal mijn kennis ook doorgeven aan mijn collega’s.”

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen is tevreden met de aanpak. “Contactclowns zijn een manier om dichter bij dementerende te geraken. Maar dat ligt vooral aan het feit dat iemand over een langere tijd een intenser contact maakt met de bewoner. Dat kan in de vorm van een clown maar dat kan ook op andere manieren”, zegt directeur Jurn Verschraegen. “Wij roepen eigenlijk alle mensen die in contact staan met mensen met dementie om meer stil te staan en meer aandacht te hebben. Elke mens is ook anders en contact vereist maatwerk. Voor de ene zal een rode neus helpen om open te bloeien, voor de ander kan het een bepaald voorwerp, muziek, smaak of geur zijn dat hen uit de schulp haalt.”