Abonnee worden? Kies je leesformule

23/05/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

“Opdracht volbracht”: vijf jaar werkte Suzy aan boek over haar overleden partner, dag na presentatie stierf ze zelf aan kanker

Vijf jaar lang stak Suzy Beirnaert (67) al haar tijd, spaarcenten en uiteindelijk ook haar laatste energie in een boek over haar overleden partner, kunstenaar Frans Van Roosmaelen. Vorige week donderdag was Suzy, zelf terminaal ziek, bij de voorstelling van het boek. De volgende dag is ze overleden.

“Opdracht volbracht.” Suzy Beirnaert heeft het vorige week donderdag wel 250 maal gezegd. Zoveel vrienden en kennissen waren naar de Antwerpse Wolstraat afgezakt voor de voorstelling van het boek Andoversium. Frans Van Roosmaelen. “We hadden toen kunnen weten dat het voor Suzy op was”, zegt Peter Haex, schoonzoon van de schilder.

Suzy was dienster in het Antwerpse kunstenaarscafé De Kat, overbuur Frans Van Roosmaelen een van de vaste klanten. Frans leidde een losgeslagen kunstenaarsleven. Suzy was een artist’s angel, een vrouw met een zwak voor kunstenaars. Ze werden verliefd en waren bijna een kwarteeuw een koppel.

“De chemie zat in de rust en de luisterbereidheid van Suzy”, zegt schoonzoon Peter. “Ze had in die periode ook het vrouwenprogramma Shout sister shout op Radio Centraal. De titel kon niet slechter gekozen zijn. Suzy riep niet. Suzy luisterde. Bij haar kon Frans zijn demonen kwijt. Dat bracht hem eindelijk tot rust.”

Op zoek naar kunst

Zes jaar geleden werd Frans Van Roosmaelen ziek. Kanker. Suzy verzorgde hem thuis, en daar is Frans ook gestorven. Toen nam Suzy zich voor: ik maak een mooi, dik boek over het leven en werk van Frans. “Ze wilde hem het eerbetoon geven dat hij bij leven niet had gekregen. Frans Van Roosmaelen is van de generatie van Fred Bervoets en Panamarenko, maar in tegenstelling tot hen is zijn werk en naam nooit zo breed opgepikt”, zegt vriendin Wendy Marijnissen.

Suzy trok met haar idee naar uitgeverij Stockmans, waar ze meteen het mooie maar ook het uitdagende van het project zagen: hoe konden ze ooit die honderden doeken van Frans traceren? Maar Suzy twijfelde niet. Sociale media zouden helpen, net als oproepen in kunsttijdschriften. Het ging lukken.

En dan, twee jaar geleden, kreeg Suzy borstkanker. Al remde dat haar niet af, integendeel: haar ziekte werd de klok waartegen ze werkte. “Suzy vond steeds meer mensen die een Van Roosmaelen hadden hangen. Ze ging erheen met een fotografe en zocht mensen die teksten over Frans konden schrijven. Elke maand zaten we samen om de vorderingen te bespreken.”

Alles was gezegd

Op een van die besprekingen stelde de uitgever de lanceerdatum voor: 16 mei 2019, de dag waarop Frans 76 zou zijn geworden. “Suzy was toen al ziek. Maar ik zag het voornemen in haar ogen: tot dan moet ik blijven leven.”

De avond voor de boekvoorstelling ging de uitgever Suzy bezoeken op de palliatieve afdeling in Wilrijk. De volgende avond zat ze stralend in haar rolstoel te luisteren naar de speeches. Rond 21 uur was ze moe en wilde ze terug naar het ziekenhuis. “De volgende dag kregen we telefoon. Suzy ging snel achteruit”, zegt Peter Haex. “Ze is kort na de middag overleden, met haar twee beste vriendinnen en schoondochter aan haar bed. Ze heeft niets meer gezegd. Het was – zoals ze zelf de avond voordien zo vaak had gezegd – volbracht.”

Donderdag om 17 uur wordt de as van Suzy verstrooid in de Schelde aan het MAS, waar ze zes jaar geleden de as van Frans verstrooide.

AANGERADEN
Meest recent