Weer twee aardbevingen in noorden van Nederland: meerdere woningen “acuut onveilig”

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: Kees van de Veen

In de nacht van woensdag op donderdag hebben zich opnieuw twee aardbevingen voorgedaan in het Nederlandse Groningen. Ze waren met een kracht van 0,9 en 1,1 wel veel lichter dan de beving van woensdag (3,4), zo meldt het KNMI. Meerdere woningen in de stad zijn aangemerkt als “acuut onveilig”.

De bevingen deden zich voor op een diepte van drie kilometer, het epicentrum lag beide keren bij Groningen. De Nederlandse stad werd deze maand nu al getroffen door veertien bevingen.

Wekelijks doen zich lichte bevingen voor in het noorden. De beving van woensdag was de zwaarste in tijden. Daarvan lag het epicentrum bij Westerwijtwerd.

LEES OOK. Als een van de grootste gas-energiebronnen ter wereld was het ooit een zegen, nu een grote nachtmerrie: huizen staan op instorten, inwoners leven in constante angst (+)

Meerdere woningen acuut onveilig

Na de aardbeving van woensdag zijn tot dusver tien huurwoningen, een aantal appartementen en een woonhuis in het bevingsgebied aangemerkt als “acuut onveilig”. Dat meldt een woordvoerder van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Er zijn inmiddels tijdelijke veiligheidsmaatregelen genomen. De bewoners hoeven hun huis niet uit.

Van de 912 schades die het schademeldpunt tot donderdagmiddag had binnengekregen, waren er veertig zo ernstig dat er melding werd gedaan van een zogenoemde acuut onveilige situatie (AOS). Dertien van die meldingen zijn inmiddels geïnspecteerd, waarbij in drie gevallen werd bevestigd dat er inderdaad sprake was van een onveilige situatie, aldus het TCMG.

Bij die drie gevallen ging het om tien huurwoningen in dezelfde straat, een woonhuis, en een aantal woningen in een appartementencomplex. Bij de appartementen zaten geveldelen los, en bij de huurwoningen lieten plafonddelen los.

Er zijn vijf speciale teams actief die binnen 48 uur na de AOS-melding een inspectie komen uitvoeren.

bekijk ook

Wolkenkrabber wordt waterval door zware aardbeving

Bestuurder van jeep laat zich niet afschrikken door ingestorte wegen na aardbeving Alaska

Door jvh, mtm
AANGERADEN
Meest recent