Vermeende relschopper ‘Mars tegen Marrakech’ vrijgesproken

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: BELGAIMAGE

Een man die vervolgd werd omdat hij tijdens de rellen na de Mars tegen Marrakech traangas in het gezicht van agenten zou hebben gespoten, is door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs, onder meer omdat er geen camerabeelden waren van het incident.

De Mars tegen Marrakech lokte op 16 december zo’n 5.500 betogers naar het Schumanplein. Na de Mars kwam het ter hoogte van de Wetstraat tussen het Berlaymont- en het Karel De Grotegebouw tot confrontaties met de politie. De extreemrechtse betogers gooiden onder meer met stenen, verkeersborden en hekken en vernielden enkele ruiten. De politie dreef de betogers uit elkaar met het waterkanon en veel traangas. Daarbij raakten vijf politieagenten gewond, en werd heel wat straatmeubilair vernield. De politie pakte 90 mensen administratief op en 6 gerechtelijk.

Een van die zes was een 35-jarige man uit Waregem. Die zou volgens het parket door de politielinies gebroken zijn om een agent aan te vallen die een cameraploeg van de politie moest beschermen. Hij zou met traangas onder de helm gespoten hebben, recht in de ogen van de agent, en zou hetzelfde gedaan hebben met een tweede agent, die zijn collega ter hulp snelde.

Het parket eiste tien maanden cel en baseerde zich onder meer op de getuigenis van een van de betrokken agenten. Volgens de verdediging ontbrak het in het dossier echter aan objectieve bewijselementen. Zo wees de advocaat van de beweerde relschopper op de afwezigheid van camerabeelden in het dossier, hoewel er nochtans een cameraploeg van de politie vlakbij zou zijn geweest.

De rechtbank is de verdediging gevolgd en heeft de man volledig vrijgesproken.

Door jvh
AANGERADEN