Theresa May stelt publicatie van Brexit-wet opnieuw uit

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Britse premier Theresa May heeft de publicatie van haar Brexit-wet opnieuw uitgesteld. Volgens haar partijgenoot Mark Spencer wordt de tekst nu pas begin juni openbaar gemaakt, wat de geruchten aanwakkert dat May niet van plan is de wet - zoals die er nu voorstaat - voor te leggen aan het parlement.

De Withdrawal Agreement Bill - ‘Wab’ genoemd in de Britse pers - is de wet die nodig is om het Brexit-akkoord met de Europese Unie om te zetten in de Britse wetgeving. Omdat het echtscheidingsakkoord maar niet door het parlement geraakt, gooide de Britse premier May het begin deze week over een andere boeg: in ruil voor steun voor haar ‘Wab’ legde ze een tiental toegevingen op tafel, waaronder de belofte een stemming over een tweede Brexit-referendum toe te laten.

LEES OOK. “Maak nu maar werk van die verdomde Brexit, zodat wij verder kunnen met ons leven” (+)

Dat laatste is de Brexit-voorstanders in haar partij en een groot deel van haar regering in het verkeerde keelgat geschoten. De anti-Brexitstemmen in het parlement vinden de toegevingen dan weer te mager. Het gonsde woensdag de hele dag van de geruchten dat May zou moeten opstappen onder toenemende druk van een groot deel van haar regering, maar buiten het ontslag van minister Andrea Leadsom gebeurde er voorlopig niets.

Uitstel

De Brexit-wet zou normaal gezien op vrijdag 7 juni in tweede lezing worden voorgelegd aan het parlement. May zou de tekst vrijdag publiceren. Maar de eerste minister lijkt haar kar nu te hebben gekeerd. Haar partijgenoot en regeringsmedewerker Mark Spencer kondigde zopas de agenda voor de komende weken aan in het House of Commons, en daarin geen spoor van de Withdrawal Agreement Bill. Theresa May zou de wet vrijdag publiceren, maar is dat nu ook niet meer van plan. De publicatie gebeurt in de week van maandag 3 juni, kondigde Spencer aan.

Volgens haar woordvoerder plant May de hele dag nog overleg met haar collega’s in de regering over de wet. “De eerste minister luistert naar haar collega’s over de wet, en zal die nog verder bespreken”, klonk het. Een ontslagverklaring lijkt er voorlopig dus nog niet aan te komen.

LEES OOK. De Britten over hun premier: “May is taai, maar ze zullen haar dóén aftreden. En snel” (+)

Het machtige 1922 Committee binnen de Conservatieve partij broedt intussen nog altijd op een verandering van de partijregels om May via een motie van wantrouwen de deur te wijzen. Dat kunnen ze maar één keer per jaar doen, en de laatste dateert van december vorig jaar. De penningmeester van het 1922 Committee vertelde het Britse persagentschap Press Association donderdagochtend dat het committee een motie plant als May vrijdag, tijdens een ontmoeting met voorzitter Graham Brady, geen duidelijk tijdspad voor haar vertrek geeft.

Door jvh
AANGERADEN