KV Mechelen vangt bot bij rechtbank: procedure voetbalbond tegen Malinwa en Waasland-Beveren mag doorgaan

Foto: Photo News

De voetbalbond mag haar tuchtprocedure tegen KV Mechelen en Waasland-Beveren verderzetten en beide clubs volgend seizoen naar 1B verwijzen. Dat heeft de rechter in kort geding beslist naar aanleiding van een klacht van KV Mechelen. Tegen de twee clubs is momenteel een procedure aan de gang omwille van matchfixing.

Het vonnis is een streep door de rekening voor KV Mechelen en Waasland Beveren. De Mechelse voetbalclub had, samen met een aantal andere beklaagden, een kort geding aangespannen voor de Brusselse ondernemingsrechtbank en had daar aangevoerd dat de tuchtprocedure moest geschorst worden omdat haar rechten van verdediging in het gedrang waren.

De rechter gaf KV Mechelen ongelijk: de voetbalbond schond de rechten van verdediging niet door hen op zo’n korte termijn voor de tuchtinstanties te laten verschijnen. “In sportgeschillen is gelet op organisatorische redenen een zekere spoed vereist”, klinkt het in het vonnis. Ook het feit dat KV Mechelen al eerder voor de Geschillencommissie is moeten verschijnen maar op die momenten nooit problemen maakte van de korte termijnen werd als argument aangehaald. Bovendien kan KV Mechelen nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de Geschillencommissie Hoger Beroep.

Zaterdag nieuwe stap

Opvallend is dat de rechtbank zich wel degelijk bevoegd verklaarde voor de aangelegenheid. Over de grond van de zaak werd evenwel niet geoordeeld. De beslissing van de rechter in kortgeding wil niet zeggen dat KV Mechelen en/of Waasland-Beveren schuldig zijn aan matchfixing, wel dat de procedure van de voetbalbond mag doorgaan. KV Mechelen en de andere eisers kunnen nog in beroep gaan tegen de beslissing van de ondernemingsrechtbank maar het is nog maar de vraag of dat beroep tijdig zou behandeld worden.

Deze zaterdag immers licht bondsprocureur Kris Wagner zijn strafvordering (voor het eerst) mondeling toe, maandag en dinsdag komen de betrokken partijen voor het laatst aan het woord. Verwacht wordt dat volgende week ook een uitspraak volgt. Als beide clubs schuldig worden bevonden, degraderen ze naar 1B.

KV Mechelen vangt bot bij rechtbank: procedure voetbalbond tegen Malinwa en Waasland-Beveren mag doorgaan
Bondsprocureur Kris Wagner Foto: BELGA

Goed nieuws voor voetbalbond

De uitspraak in kortgeding is dus goed nieuws voor de KBVB. De strakke agenda (met een uitspraak van de Geschillencommissie Hoger Beroep voor 1 juni en een uitspraak van het BAS voor 1 juli) blijft behouden waardoor er op 1 juli definitieve duidelijkheid zal zijn over de indeling van de reeksen volgend seizoen.

Via mail reageerde de voetbalbond al. “De KBVB wijst nogmaals op de nood aan rechtszekerheid voor de 24 profclubs voor de start van het nieuwe seizoen en het belang van integriteit in het voetbal. De KBVB heeft er alle vertrouwen in dat de disciplinaire procedure in alle sereniteit kan worden voortgezet en afgerond.”

Reactie KV Mechelen

KV Mechelen “zal haar verdediging voor de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB de komende dagen met even grote overtuiging verder zetten”, zo reageert Malinwa op het nieuws. “KV Mechelen wenst de sereniteit in dit dossier te behouden, en zal haar verdediging voor de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB de komende dagen met even grote overtuiging verder zetten. De club zal de instanties van de KBVB er des te meer aan houden om de tuchtprocedure correct en met respect voor de rechten van verdediging van alle partijen te laten verlopen.”

“KV Mechelen benadrukt nogmaals ten stelligste dat de club nooit heeft meegewerkt aan pogingen tot competitievervalsing of andere illegale praktijken, en is vastberadener dan ooit om haar onschuld in het dossier ‘Propere Handen’ aan te tonen.”

Reactie Beerschot

Thomas Gillis, advocaat van Beerschot-Wilrijk, reageert tevreden: “Juridisch is dit een volstrekt logische beslissing. De twee betrokken clubs, KV Mechelen en Waasland-Beveren geven al weken blijk niet over de grond van de zaak te willen pleiten, enkel over de zogezegd slechte procedure. De twee clubs geven daarmee uiting aan een totaal gebrek aan verantwoordelijkheidszin.” De Antwerpenaren hebben er alle belang bij dat Mechelen zakt, want in dat geval promoveren zij naar de Jupiler Pro League.

Door wic
  • Meer voetbal