Archeologen vinden “schatkamer van kennis over ontstaan van Gent” aan Sint-Baafskathedraal

Bron © belga, eigen berichtgeving

Foto: David Van Hecke

Gent -

“Een schatkamer van kennis over het ontstaan van Gent.” Zo omschrijven archeologen de vondsten die ze hebben gedaan tijdens opgravingen aan de Sint-Baafskathedraal. Er werden onder meer overblijfselen uit de Romeinse tijd en het ijzer- en bronstijdperk gevonden en ook restanten van een eeuwenoude begraafplaats waar vooral kinderen en baby’s werden begraven.

De opgravingen gebeuren op de plaats waar binnenkort een bezoekerscentrum komt voor het schilderij Lam Gods. Een van de vondsten: het parochiekerkhof, dat zich vanaf de twaalfde eeuw tot in 1784 rondom de kerk bevond en op meerdere schilderijen en stadsplannen wordt afgebeeld.

Alle aannemingswerken die een impact hebben op de bodem, worden voorafgegaan door archeologisch onderzoek. De oudste delen van de Sint-Baafskathedraal dateren uit de twaalfde eeuw. Maar voorheen was er een voorganger, mogelijk uit hout. Die bidplaats was het religieuze centrum van de vroegmiddeleeuwse nederzetting waaruit de latere stad Gent ontstaan is.

De ontdekking toont aan dat de zone ter hoogte van het geplande bezoekerscentrum voor het Lam Gods voor vroeg gestorven kinderen, tot maximaal drie jaar, was voorbehouden. Aan de zijde van de Limburgstraat kwamen ook twee massagraven aan het licht. Een met 31 doden en een tweede vermoedelijke massagraf met 21 doden. Wetenschappelijk onderzoek op de menselijke resten moet uitwijzen of alle individuen in de massagraven dezelfde doodsoorzaak hebben.

Er wordt gedacht aan een epidemische ziekte, oorlog of hongersnood.

Archeologen vinden “schatkamer van kennis over ontstaan van Gent” aan Sint-Baafskathedraal
Foto: David Van Hecke
Door mtm, gn
AANGERADEN