Minireeks ‘Chernobyl’ steekt gevestigde topseries voorbij

De dramareeks over de kernramp in Tsjernobyl is een succes.

Al na de eerste drie afleveringen prijkt de vijfdelige dramareeks Chernobyl bovenaan de lijst met best beoordeelde televisieseries op de Internet Movie Database. Daarmee steekt de HBO-reeks gevestigde topseries als Breaking bad, Game of thrones en Planet earth voorbij.

Een opmerkelijke prestatie voor een fictiereeks over een van de grootste nucleaire rampen in de geschiedenis, die in 1986 in de gelijknamige Oekraïense stad plaatsvond, toen nog deel van de Sovjet-Unie.

Zo’n 33 jaar na de feiten trekt scenarist Craig Mazin de kaart van het gewone volk en die van de waarheid. Chernobyl brengt het verhaal van de ramp en zet onschuldige slachtoffers en medewerkers in contrast met de Sovjetautoriteiten. Die doen vooral hun best om de feiten te minimaliseren en in de doofpot te stoppen. Bij momenten is de reeks niet voor gevoelige kijkers, maar historisch juist is ze wel. En dat blijkt de sterkte van Chernobyl, een dramareeks met respect voor de feiten. De hoofdrollen zijn voor Jared Harris, Stellans Skarsgård en Emily Watson.

Door vama