Abonnee worden? Kies je leesformule

24/05/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Van Besien suggereert voorakkoord tussen N-VA en SP.A

Meer windmolens dankzij leger

“Bij de onderhandelingen over het Antwerpse stadsbestuur heeft Bart De Wever aangeboden om samen met Groen een coalitie te vormen, die een voorafspiegeling zou zijn van een coalitie op Vlaams niveau.” Dat zei Groen-lijstduwer Wouter Van Besien woensdagavond in het Eén-programma Iedereen kiest. Daarmee suggereert hij dat SP.A in Antwerpen hetzelfde aanbod heeft gekregen. En dat er dus een voorakkoord is tussen SP.A en N-VA, aangezien zij samen in Antwerpen een coalitie hebben gevormd. Freya Piryns (Groen), die in Antwerpen mee aan de onderhandelingstafel zat, bevestigt het verhaal van Van Besien in ieder geval. “Dat was heel duidelijk, daar kon geen misverstand over zijn”, zegt ze.

Heeft CD&V dan toch gelijk met haar waarschuwing voor zo’n voorakkoord? N-VA ontkent dat al langer, en ook goedgeplaatste bronnen bij SP.A ontkennen dat er in Antwerpen zo’n afspraak is gemaakt.

Bij SP.A leeft de vraag of ze na 26 mei met N-VA in een regering zou stappen heel erg. Al lijken de kansen naarmate de campagne vordert te slinken, gezien het geflirt tussen N-VA-kopman Bart De Wever en CD&V-kopvrouw Hilde Crevits. En stel dat het dan toch zover komt, dan nog is de vraag of Crombez zijn achterban overtuigd krijgt om op Vlaams niveau in zo’n Bourgondische coalitie te stappen. Vooral vanuit Vlaams-Brabant klinkt er nu al kritiek. Na de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani verzet nu ook lijsttrekker Bruno Tobback zich daar bij voorbaat tegen. “Zo’n coalitie acht ik alleen maar mogelijk als N-VA driekwart van haar programma in de vuilnisbak gooit, en dat zie ik niet zo snel gebeuren.”  (pl)

Meer windmolens dankzij leger

Het leger maakt op korte termijn plaats vrij voor extra windmolens om hernieuwbare energie op te wekken. Dat zegt minister van Defensie Didier Reynders (MR).

De militaire dropzone in de buurt van Boneffe (Namen) wordt verplaatst en komt dus vrij. Defensie past er ook haar trainingszone voor helikopters aan. In de buurt van mili­taire luchthavens zullen bovendien ­hogere windmolens mogen komen, met uitzondering van zones dicht bij of in het verlengde van een landingsbaan. En ook op de voormalige militaire basis van Koksijde, die verhuist naar Oostende, kunnen nieuwe windmolens komen.

In het verleden was er veel ergernis omdat het leger de grootschalige uitrol van windmolens belemmerde.(blg)

Hoofdpunten