Wie stopt Antwerp of Oostende in de play-offs, op weg naar de Belgische basketbaltitel?

Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

De play-offs in het Belgisch basketbal starten vrijdag met vier kwartfinales. De twee favorieten op de finale zijn Antwerp Giants en Oostende.

Antwerpen-Mechelen

De eerste tegen de “laatste” en meteen ook een derby, al eindigde Kangoeroes Mechelen achtste van de tien ploegen in de competitie. De Giants eindigden voor de eerste keer sinds 2000 weer als eerste na de reguliere fase. In 2000 wonnen de Antwerpenaren de dubbel. Nu hebben ze de beker al op zak. Kan de geschiedenis zich herhalen?

In de laatste twee competitiewedstrijden speelden beide clubs al tegen elkaar. Telkens won Antwerp de confrontatie overtuigend: 42-99 in Mechelen en 107-76 thuis. De kans is vrijwel onbestaand dat de mannen van Roel Moors een steek zullen laten vallen tegen Kangoeroes. Een plek in de halve finale zou de logische dagorde zijn, maar Paul Vervaeck heeft wel aangegeven dat zijn mannen gedreven zullen zijn op opnieuw een derby in moneytime deze keer.

Wie stopt Antwerp of Oostende in de play-offs, op weg naar de Belgische basketbaltitel?
Foto: GEERT TRESIGNIE

Brussels-Mons

De nummers vier en vijf wacht geen makkelijke opdracht. Brussels eindigde met 21 gewonnen wedstrijden een plekje hoger dan Mons. De Henegouwers zijn de eerste club in de ranking die meer verloren dan gewonnen wedstrijden hebben: 17 gewonnen en 19 verloren. Van de onderlinge confrontaties won Brussels er drie met telkens minstens twaalf punten verschil. Mons kon er eentje winnen: 59-76.

Als we de goede orde moeten handhaven, is Brussels de favoriet. Maar de spreekwoordelijke papieren vallen in de play-offs altijd weg. Brussels heeft met Amin Stevens ook de leider in de index- ranking in de rangen lopen. De Brusselaars kunnen hun wedstrijden lang gesloten houden en close games kan je verwachten. Voor Mons liep het seizoen niet zoals verwacht. Vorig jaar konden Les Renards positief afsluiten. De Henegouwers wisselen goede matchen af met slechte en laten soms snel het hoofd hangen als het momentum bij de tegenstander ligt. Het kan een serie van drie wedstrijden worden, maar het lijkt er wel op dat Brussels zich als sterkste zal tonen.

Wie stopt Antwerp of Oostende in de play-offs, op weg naar de Belgische basketbaltitel?
Foto: VDB

Oostende-Aalst

Een ietwat onverwachte wedstrijd in deze fase van de play-offs. Vorig seizoen eindigde Aalst vierde na de reguliere fase en moesten de Ajuinen pas in de halve finales de duimen leggen tegen de kampioen, hun tegenstander nu. Voor Oostende is het de eerste keer in zeven jaar dat ze de competitie niet als leider afsluiten.

Aalst heeft een moeilijk jaar achter de rug. Jean-Marc Jaumin werd na aanhoudende tegenvallende resultaten ontslagen en opgevolgd door Tony Van den Bosch. Hij kon zijn stempel drukken op de groep en weer wat schwung in de ploeg brengen. Dario Gjergja bewees dan weer waarom hij wederom genomineerd werd voor Coach van het Jaar. Oostende mag dan wel de eerste plek aan Antwerpen verloren hebben en ook de beker, de Kustjongens zullen gebrand zijn revanche te nemen op Antwerpen en zullen de titel als absoluut einddoel stellen.

Wie stopt Antwerp of Oostende in de play-offs, op weg naar de Belgische basketbaltitel?
Foto: Dick Demey

Charleroi-Limburg

Dé wedstrijd die Brian Lynch misschien wel wilde vermijden. De man van Kim Clijsters coachte tot begin dit jaar Charleroi alvorens hij er werd ontslagen. Een week later ging hij terug naar de club waar het voor hem allemaal begon: Limburg United. Ondertussen zit Charleroi met Pascal Angilis al aan zijn derde coach dit seizoen.

Limburg kon dit seizoen nog maar één keer winnen van de Carolo’s. Brian Lynch keerde die wedstrijd terug als trainer en mocht meteen opdraven tegen zijn ex-club. Lynch zal er nu ook op gebrand zijn om Charleroi in deze play-offs uit te schakelen en voor de tweede keer in de clubgeschiedenis naar de halve finales te gaan. De goede orde vertelt dat Charleroi deze serie wint. Limburg kan het hen knap lastig maken, maar zal net te kort komen.

Door Dante Bellon
  • AANGERADEN