“Harvey Weinstein koopt burgerlijk proces af”

Bron © BELGA

Harvey Weinstein Foto: REUTERS

Filmproducent Harvey Weinstein heeft een akkoord gesloten met verschillende vermeende slachtoffers en schuldeisers die rechtszaken tegen hem hadden aangespannen. Door 44 miljoen dollar (ongeveer 39,3 miljoen euro) te betalen, koopt Weinstein alle burgerlijke rechtszaken tegen hem af. Dat meldt de Wall Street Journal.

Het akkoord, dat nog wel getekend moet worden, moet een einde maken aan alle burgerlijke rechtszaken tegen de voormalige Hollywood-magnaat en de Weinstein Company. Het gaat eveneens om procedures in Canada en het Verenigd Koninkrijk. Ook de procedure die de procureur van New York, Eric Schneiderman, opstartte om ervoor te zorgen dat de slachtoffers een voldoende hoge schadevergoeding zouden krijgen, is opgenomen in het akkoord. Schneiderman moest zelf trouwens opstappen omdat hij beschuldigd wordt van ongewenste intimiteiten. Een woordvoerder van Weinstein weigert het bestaan van het akkoord momenteel te bevestigen.

Weinstein blijft nog wel het doelwit van een strafrechterlijke procedure, die zou moeten leiden tot een proces in september. De filmproducent werd vorig jaar formeel beschuldigd van twee gevallen van seksuele agressie: een verkrachting in 2013 en het dwingen van een vrouw tot orale seks in 2006, al blijft Weinstein ontkennen ooit seks zonder toestemming te hebben gehad. Zijn advocaten pleiten onschuldig in de strafzaak. De man riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Weinstein viel van zijn machtige voetstuk toen meer dan tachtig vrouwen getuigden over machtsmisbruik en seksuele intimidatie, onder hen ook beroemdheden als Ashley Judd, Angelina Jolie en Salma Hayek. Het was het begin van de #MeToo-beweging.

bekijk ook

Beroemde Franse actrice neemt het op voor Harvey Weinstein: “Nooit problemen met hem gehad”

Harvey Weinstein heeft zich aangegeven bij de politie

Standbeeld van Harvey Weinstein duikt enkele dagen voor Oscars op in Hollywood

Door jvh
AANGERADEN