Drie nieuwe meldingen vrijdag: nu al 29 patiënten met legionella opgenomen in ziekenhuis

Themabeeld Foto: BELGA

Gent / Evergem -

Er zijn opnieuw drie patiënten met legionellabesmetting opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag. Het totale aantal bevestigde patiënten in de regio van Evergem staat daarmee op 29.

De laatst gemelde patiënt werd ziek op 2 mei, maar liet zich pas recent testen op legionella. De man verblijft momenteel thuis en zijn toestand is stabiel. Het gaat om iemand die regelmatig in Evergem komt.

De 28ste patiënt werd ziek op 17 mei en is opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt op de afdeling intensieve zorg, maar verkeert niet in levensgevaar. De man werkt in de Gentse kanaalzone.

Momenteel zijn elf patiënten thuis en achttien in het ziekenhuis. Vier daarvan liggen op intensieve zorg, maar geen van hen verkeert in levensgevaar. Vorige week overleden twee mensen in het ziekenhuis na de legionellabesmetting.

Drie nieuwe meldingen vrijdag: nu al 29 patiënten met legionella opgenomen in ziekenhuis
Foto: Agentschap Zorg en Gezondheid

Koeltorens

In vijf bedrijven met koeltorens in de Gentse kanaalzone is ‘legionella pneumophila’ gevonden, de soort waarvan de slachtoffers rond Evergem ziek geworden zijn. Bij twee bedrijven ging het om hoge concentraties. De stalen van de vijf bedrijven worden nu genetisch onderzocht door een gespecialiseerd labo. Als het labo kan aantonen dat de bacteriën volledig genetisch overeenkomen met die bij de patiënten, is er zekerheid over de bron van de besmetting. Die resultaten worden rond 3 juni verwacht, maar intussen hebben de bedrijven desinfecties uitgevoerd.

“Hoewel we niet helemaal kunnen uitsluiten dat er geen actieve bron van besmetting meer is, zijn de nieuwe patiënten nog altijd mogelijk besmet in het verleden, vóór de eerste zeventien bedrijven gedesinfecteerd werden”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De eerste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. De incubatietijd van legionella is maximaal negentien dagen, maar meestal tussen twee en tien dagen. De nieuwe patiënten deze week bevestigen dat er een langere periode van besmetting moet geweest zijn, stelt het agentschap.

Door jvh, mtm
AANGERADEN