‘Meir-terrorist’ veroordeeld tot 15 maanden cel en jaar rijverbod

Foto: rr

Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft “Meir-terrorist” Mohamed R. bij verstek veroordeeld tot vijftien maanden cel. De Tunesiër uit Frankrijk zorgde twee jaar geleden voor opschudding toen hij met zijn wagen over de Antwerpse Meir scheurde. Eerst werd gedacht dat de Scheldestad mogelijk aan een aanslag was ontsnapt, maar de veertiger bleek geen terreurplannen te hebben.

Hij werd wel veroordeeld voor de wapens die in zijn auto werden aangetroffen, het bezit en de aankoop van cocaïne, heling van een gestolen laptop en het rijden onder invloed van cocaïne en alcohol. Naast een celstraf kreeg hij ook een rijverbod van één maand en 9.600 euro boete opgelegd, waarvan 800 euro met uitstel.

De lokale politie werd op 23 maart 2017 rond 10.35 uur verwittigd dat een rode Citroën met Franse nummerplaten aan hoge snelheid en roekeloos over de Meir reed. Twee militairen probeerden hem te stoppen, maar hij negeerde hun bevelen. Hij reed door het rode licht aan de Meirbrug en sloeg op de vlucht.

Het Snelleresponsteam kon de Citroën even later op de Sint-Michielskaai lokaliseren. Mohammed R. zat nog altijd in de wagen. Hij had zijn voeten uit het raam gestoken en was naar muziek aan het luisteren. De man bleek onder invloed van alcohol, cocaïne en wiet.

Onder de passagierszetel trof de politie een airsoftwapen aan. In de kofferbak lagen twee sierdolken, een gedemonteerde riotgun, een militaire camouflagevest, een bidon brandstof, een (gestolen) laptop, USB-sticks en vier gsm’s. Hij had ook 1.500 euro op zak.

Er werd eerst gedacht dat de veertiger een aanslag wilde plegen. Op de laptop en de USB-sticks werden echter geen aanwijzingen gevonden dat hij geradicaliseerd was. Uit de camerabeelden van de Meir bleek niet dat hij mensen probeerde aan te rijden en er waren evenmin objectieve vaststellingen over zijn snelheid.

Bloemetjes buiten gezet

Mohamed R. verklaarde dat hij op 19 maart 2017 samen met zijn vriendin vanuit Frankrijk naar Wommelgem was gereden, waar ze op de oprit van zijn vriend Dimitri V.S. (44) bleven overnachten in de wagen. Ze hadden de dagen erna de bloemetjes stevig buiten gezet.

In de nacht voor de feiten werd Mohamed R. zwaar onder invloed opgepakt. Toen hij de volgende ochtend werd vrijgelaten, stapte hij in zijn wagen en ging hij op zoek naar zijn vriendin. Hij vertelde de politie dat hij de weg was kwijtgeraakt en puur toevallig op de Meir was beland. “Mensen deden teken naar mij alsof ik gek was, waardoor ik wat sneller begon te rijden”, verklaarde hij.

De rechtbank vond enkel een effectieve straf gepast. “Het problematisch drank- en drugsgebruik van R. zorgt voor maatschappelijke overlast en kan in combinatie met het voorhanden zijn van wapens zeer ernstige gevolgen hebben”, aldus het vonnis. Dimitri V.S. werd veroordeeld tot drie maanden cel en 8.000 euro boete, beide met uitstel, voor het bezit en de aankoop van cocaïne.

Door jvh, mtm
AANGERADEN
Meest recent