Gent heeft verkiezingseisen klaar

© Bart Moerman

In een lijvig memorandum voor na de verkiezingen heeft het schepencollege een hele reeks vragen naar de Vlaamse, federale en Europese overheden neergepend. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) en de topschepenen van het collegen stelden dit vrijdagvoormiddag voor.

Bart Moerman

“Als tweede stad van Vlaanderen grijpen we vaak naast subsidies. Daardoor is Gent creatief en vinden we dingen uit. Maar je kan niet blijven uitvinden”, verklaarde eerste schepen Filip Watteeuw (Groen). Burgemeester De Clercq vond het vooral uniek dat het college eendrachtig met zo’n uitgewerkt document komt. “Het toont nogmaals onze ambitie om een samenwerkingscollege te zijn.”

Het memorandum is vooral een uitgewerkte versie van het bestuursakkoord. . Zo vraagt Gent om de vertramming van lijn 7 en lijn 3, plus de verlenging van lijn 4. Samen met de heraanleg van de “7) moet tussen het Smak en het Museum voor Schone Kunsten een museumplein gemaakt worden. Gent hoopt ook op Vlaamse middelen om het Smak uit te bouwen tot een volwaardig museum voor hedendaagse kunst.

Verder snakt Gent naar de Verapazbrug, de Sifferverbinding en de ondertunneling van de Dampoort en Heuvelpoort. Andermaal vraagt Gent ook de snelheid op de E17 en E40 rond Gent naar 90 te verlagen.

Opvallend: Gent hoopt ook voor de Gentse Feesten en het Lichtfestival op Vlaams en Europees geld, en wil daarvoor een speciaal verzelfstandigd agentschap oprichten.

Ook voor de politie zijn er een reeks vragen zoals steun voor een Politiehuis.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent