Vlaanderen wil Rubenskasteel van Elewijt aankopen

Bron © BELGA

Foto: Kioni Papadopoulos

Zemst -

De Vlaamse regering geeft minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) groen licht om het Steen in Elewijt te kopen. Het Steen is een kasteel waar schilder Peter Paul Rubens woonde tussen 1635 en 1640. Toerisme Vlaanderen wil het kasteel graag aankopen om het te herstellen en uit te spelen als toeristische troef. “We willen dit erfgoed redden en een nieuwe toekomst geven. Het is de ideale locatie voor een toeristische attractie rond Rubens”, aldus minister Weyts.

De geschiedenis van het Steen van Elewijt gaat terug tot de 11de eeuw. Peter Paul Rubens kocht het kasteel in 1635 en renoveerde het in pracht en praal tot een luxueuze residentie in renaissancestijl. Rubens woonde er tot zijn dood in 1640 samen met zijn vrouw Hélène Fourment en schilderde er heel wat beroemde landschappen.

Het kasteel ademt grandeur uit, maar is vandaag in privébezit en niet toegankelijk voor het grote publiek. Het staat momenteel te koop. Vorig jaar was sprake van een vraagprijs van 4 miljoen euro.

De Vlaamse regering geeft minister van Toerisme Ben Weyts nu groen licht om het Rubenskasteel aan te kopen. De aankoop past in het toeristisch beleid om de Vlaamse Meesters in ere te herstellen en internationaal uit te spelen als toeristische troef.

“Ik vind dat we best wat fierder mogen zijn op onze Vlaamse meesters. En dus ook de unieke kans niet laten schieten om dit domein aan te kopen en open te stellen voor het publiek. Het zou toch doodzonde zijn als dit kasteel en de geschiedenis die eraan vasthangt verloren zou gaan”, zegt Weyts. “We willen dit Vlaamse erfgoed in Vlaamse handen houden en het een nieuwe toekomst geven. Het Rubenskasteel is de gedroomde locatie voor een toeristische beleving rond de laatste levensjaren van deze wereldberoemde Vlaamse Meester en zijn muze Hélène Fourment”.

Het Steen omvat behalve het Rubenskasteel zelf nog een gebouwengroep die het Neerhof wordt genoemd en een domein van 80 hectare. De aankoop zou nu gebeuren via Toerisme Vlaanderen, maar voor de exploitatie zal gezocht worden naar private partners.

Vlaanderen wil Rubenskasteel van Elewijt aankopen
Foto: Kioni Papadopoulos
Door jvh
AANGERADEN