Nog maar pas vernieuwd en nu al in crisis: directeur Africamuseum trekt aan alarmbel

  • Het museum is nog maar recent helemaal gerestaureerd.
Tervuren -

Ondanks de succesvolle heropening, zit het Africamuseum in Tervuren in moeilijk vaarwater. De torenhoge energiefactuur en het personeelstekort leggen een zware druk op de werking van het museum.

De kosten lopen hoog op. “Onze energiefactuur is 300.000 tot 500.000 euro duurder dan aanvankelijk ingeschat”, zegt directeur Guido Gryseels. “Dat komt om verschillende redenen: ten eerste zijn de energieprijzen afgelopen legislatuur fors gestegen. Ten tweede is ons museum dubbel zo groot als voorheen, we zijn gegaan van 6.000 vierkante meter naar 11.000 vierkante meter. Verder moeten we bepaalde museumstukken steeds op een goede temperatuur bewaren.”

Of de extra energiekosten niet op voorhand berekend waren? “Jawel”, zegt Gryseels. “We wisten dat we na de renovatie grotere ruimtes zouden moeten verwarmen, wat we deels zouden compenseren door in te zetten op duurzaamheid. Maar de fors gestegen energietarieven konden we niet voorspellen.”

Pure kafka

Ook het personeelstekort is prangend geworden, meldt de directeur. “We krijgen niet de autonomie om zelf mensen te rekruteren. Al ons niet-wetenschappelijk personeel moeten we aanwerven via Selor (een selectiebureau van de overheid, nvdr.) Vroeger werkte die dienst vrij goed, maar de laatste jaren is het pure kafka geworden. Hun selectieproces is verhinderd door een zware bureaucratie, en gaat tergend traag. We zitten met posten die al twee of drie jaar open staan. Gevolg is dat we domeinen zoals bewaking, financiën en boekhouding moeten uitbesteden, wat veel duurder uitkomt. Door al die ‘besparingen’ betaalt de overheid meer, en krijgt die er minder voor terug.”

Hopen op subsidie

Volgens Gryseels is er dringend nood aan actie. “We hopen dit jaar nog een extra subsidie te krijgen. Anders gaan we nog heel fors moeten besparen, en dat lijkt me bijna onmogelijk. Ik weet niet hoe we nog meer kunnen bezuinigen dan we nu al doen.”

“En onze problemen zijn niet uniek, ook andere federale musea hebben het moeilijk”, besluit Gryseels. “De voorbije jaren zijn onze budgetten met 25 procent verminderd. Men heeft de openbare sector in één legislatuur op de knieën gekregen.”

Door Ruben De Keyzer
AANGERADEN