Leraars leggen spontaan werk neer tegen vertrek populaire directeur: "Intimidatie moet stoppen"

  • De leerkrachten legden gedurende twee lesuren het werk neer en kregen daarbij de steun van honderden scholieren.
Gent -

“Steven voor het leven.” Met die boodschap hebben de leerkrachten van het Sint-Lievens­college vrijdagochtend spontaan het werk neergelegd. Ze willen daarmee het vertrek verhinderen van hun directeur, Steven Ronsijn. Die dreigt ermee op te stappen “na jarenlange intimidatie en manipulatie door de raad van bestuur”. Maandag leggen de leerkrachten de hele dag het werk neer.

Het rommelt opnieuw in het Sint-Lievenscollege op de Zilverenberg. Een zeventigtal leerkrachten in rouwkleding legde vrijdag gedurende twee lesuren het werk neer. Ze hielden een zitstaking die prompt werd gesteund door honderden leerlingen. Spandoeken met opschriften als “Steven voor het leven” hingen aan de ramen. Tientallen handgeschreven boodschappen sierden de school.

Het waren allemaal steunbetuigingen voor pedagogisch ­directeur Steven Ronsijn, die donderdagavond zijn ontslag had aangekondigd na een aanslepend conflict met de raad van bestuur. “We steunen onze directeur honderd procent”, zeggen de leerkrachten Luc ­Deraedt en Kris Mattheeuws. “We willen hem niet weg. Hij heeft fantastisch werk geleverd voor onze school. Dat het Sint-Lievenscollege vandaag een sterk merk is, hebben we aan hem te danken.”

Intimidatie

De onrust in het Sint-Lievens­college, een van de populairste scholen in Gent, sleept al maanden aan. In januari dreigde het lerarenkorps ermee een protestmars te organiseren tegen de verhuizing naar een nieuwe campus met twee andere scholen. De leerkrachten hekelden toen het gebrek aan communicatie daarover van de raad van bestuur. Die stuurde zijn plannen bij en het leven op school ging voort.

Tot donderdag. Toen bracht Steven Ronsijn het personeel ervan op de hoogte dat hij onder de huidige omstandigheden niet meer kan functioneren als directeur. Ronsijn wil niet reageren tegenover De Gentenaar maar anonieme bronnen wijzen opnieuw naar de raad van bestuur die hem al jarenlang zou “manipuleren en intimideren”. Een andere directeur nam twee jaar geleden om dezelfde reden al ontslag. “Ze willen de directeurs vervangen door mensen die ze voor hun kar kunnen spannen en die geen kritiek hebben op hun desastreuze beleid”, klinkt het.

Staken

De leerkrachten, die steun krijgen van de ouderraad, eisen dat de werksfeer verandert. Om die eis kracht bij te zetten, leggen ze maandag de hele dag het werk neer. “De bal ligt nu in het kamp van de raad van bestuur”, zegt leerkracht Luc Deraedt.

Die raad vraagt het korps om de leerlingen niet in hun protest te betrekken. “Het zijn bijna examens. De leerlingen hebben rust nodig. We overleggen met alle betrokken partijen. Het welzijn van de school komt op de eerste plaats”, klinkt het.

Het conflict krijgt mogelijk een juridisch staartje, want Steven Ronsijn heeft een klacht ingediend over psychosociaal welzijn op het werk.

Door Tuly Salumu