Docenten hogescholen ongerust over kwaliteit van hun werk: “Gevaarlijke negatieve spiraal”

Vakbond COC waarschuwt voor een “gevaarlijke, negatieve spiraal”. Foto: BELGA

De werkdruk voor docenten op hogescholen is in die mate toegenomen dat de kwaliteit van de lessen eronder lijdt. Dat zegt de christelijke vakbond COC in een nieuwe publicatie. Het gevolg van aanhoudende besparingen en de manier waarop het hoger onderwijs wordt gefinancierd, klinkt het. “We voelen een sterke nood om de volgende regering te waarschuwen voor een gevaarlijke negatieve spiraal.”

“We moeten met minder docenten steeds meer doen”, zegt Renaat Frans (55), die fysica doceert in de lerarenopleiding van hogeschool UCLL en al sinds 1993 meedraait. “Toen ik begon, besloeg het academiejaar zeker 23 lesweken. Nu zijn dat er 18. De hogeschool heeft het geld niet om al die lessen in te richten. Soms spreek ik af met mijn studenten en geef ik clandestien les. Dat is nodig om hen alle leerstof mee te geven.”

De Vlaamse Hogescholenraad (VLOHRA) vindt ook dat de volgende Vlaamse regering extra geld moet pompen in de hogescholen, maar “de afgeleverde kwaliteit is goed”, klinkt het. “Zonder een degelijke financiering kan dat op termijn wel op de kwaliteit wegen.”

Door jvde
AANGERADEN
Meest recent