Abonnee worden? Kies je leesformule

25/05/2019 - Gavere
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De Crem wil sluiting legerbasis in Gavere terugdraaien

gavere

-

CD&V-lijsttrekker Pieter De Crem hekelt het bochtenwerk van de N-VA voor een nieuwe legerbasis in Oost-Vlaanderen. Hij wil de sluiting ongedaan maken.

De Crem wijst erop dat hij als defensieminister besloten had om de legerbasis van Gavere te behouden, maar dat zijn opvolger Steven Vandeput (N-VA) ervoor koos om de basis tegen 2020 te sluiten.

Theo Francken stelde donderdagavond tijdens een debat aan de VUB dat N-VA een nieuwe legerkazerne wil in Oost- of West-Vlaanderen. De landcomponent van het leger kampt met een groot personeelstekort en Francken hoopt met een nieuwe basis nieuwe rekruten aan te trekken. Nu is de landcomponent enkel in Limburg en Wallonië aanwezig, wat volgens hem onmogelijke eisen stelt op het vlak van woon-werkverkeer.

Verbazing

“Uiteraard is het belangrijk om aanwezig te zijn in elke provincie”, reageert De Crem. Daarom koos hij ervoor om de legerbasis in Gavere te behouden. “Voormalig N-VA-minister van Defensie Steven Vandeput besloot echter om deze legerbasis te sluiten tegen 2020, waardoor Oost-Vlaanderen de enige provincie zou worden zonder militaire eenheid", vervolgt hij.

De Crem verbaast zich erover dat N-VA enkele dagen voor de verkiezingen nu toch een pleidooi houdt voor een nieuwe basis. Hij benadrukt het grote belang van het behoud van een legerbasis in de provincie, en stelt voor om de geplande sluiting van de basis in Gavere een halt toe te roepen. (belga)

AANGERADEN