De Giro in 60 seconden: roze primeur voor Ecuador, pokert Roglic niet te veel en wat kan Nibali nog?

In de Ronde van Italië waren ze vandaag toe aan de veertiende etappe. Wat moet u weten over de etappe tussen Saint-Vincent en Courmayeur, een korte maar krachtige etappe doorheen de Italiaanse Alpen? Lees hier de bondige samenvatting.

LEES OOK. Korte maar explosieve bergetappe bezorgt verrassende Carapaz tweede ritzege en de roze leiderstrui

Hoe verliep de etappe? Spectaculair bij momenten! De start was fenomenaal met na tien kilometer al een kopgroep met alle podiumkandidaten. Waarna heel even de strijdbijl werd begraven maar vanaf de Colle San Carlo barstte alles weer los met de Ecuadoriaan Richard Carapaz als sterkste en slimste.

De laatste kilometer? Een triomftocht voor Richard Carapaz. Ondanks een riante voorsprong spurtte de Ecuadoriaan alsof zijn leven er vanaf hing. En dat leverde hem als bonus de roze trui op, mede dankzij de bonificaties.

Wat deden de favorieten? Vooral rekenen. Waarbij men zich mag afvragen of Primoz Roglic niet iets te veel risicootjes neemt door Carapaz het roze te gunnen. Roglic is uiteraard de betere tijdrijder en heeft nog de slottijdrit. Maar tussen Courmayeur en de bewuste slottijdrit krijgt Carapaz nog voldoende tijd en bergen om de kloof uit te diepen. Ook niet onbelangrijk: wat is Vincenzo Nibali nog zinnens. De Italiaan lijkt alleszins de strijd om het roze nog niet op te geven.

Is er iets dat u nog moet weten? De ritwinnaar van gisteren, Ilnur Zakarin, kende duidelijk een mindere dag en ook voor roze trui Jan Polanc waren de bergen te hoog. Giulio Ciccone blijft verbazen als leider van het bergklassement en Pavel Sivakov is de zoveelste groeidiamant in handen van Dave Brailsford.

Wat deden de Belgen? Zij mengden zich niet in het wedstrijdscenario. Heel even zagen we Victor Campenaerts door beeld rijden en Pieter Serry was de eerste landgenoot aan de finish. Maar meer dan eervolle vermeldingen zijn het niet.

Rituitslag:

1. Richard Carapaz (Ecu)

2. Simon Yates (GBr) op 1’32”

3. Vincenzo Nibali (Ita) op 1’54”

4. Rafal Majka (Pol)

5. Mikel Landa (Spa)

6. Miguel Angel Lopez (Col)

7. Pavel Sivakov (Rus)

8. Primoz Roglic (Slo)

9. Joe Dombrowski (VS)

10. Damiano Caruso (Ita) op 2’01”

Algemeen klassement:

1. Richard Carapaz (Ecu)

2. Primoz Roglic (Slo) op 7”

3. Vincenzo Nibali (Ita) op 1’47”

4. Rafal Majka (Pol) op 2’10”

5. Mikel Landa (Spa) op 2’50”

6. Bauke Mollema (Ned) op 2’50”

7. Jan Polanc (Slo) op 3’29”

8. Pavel Sivakov (Rus) op 4’55”

9. Simon Yates (GBr) op 5’28”

10. Miguel Angel Lopez (Col) op 5’30”

Bekijk hier de volledige rituitslag en het algemeen klassement

Wat krijgt u zondag? De vijftiende etappe brengt de renners van Ivrea naar Como, alweer goed voor een onmenselijk lange toch van 232 kilometer. De laatste honderd kilometer zijn dan nog een doorslagje van de finale van de Ronde van Lombardije met de befaamde Madonna del Ghisallo en Colma di Sormano. Een pittige etappe dus zonder het echte hooggebergte op te zoeken. Iets voor Thomas De Gendt?

Tweet én beeld van de dag? Voor het eerst in de geschiedenis van de Giro rijdt een Ecuadoriaan in het roze. Dat verdient speciale aandacht.

De Giro in 60 seconden: roze primeur voor Ecuador, pokert Roglic niet te veel en wat kan Nibali nog?
Foto: AFP

Door gvdl