Zo stemmen de Belgische Giro-renners: “Mijn vriendin krijgt carte blanche”

Foto: BELGA

Terwijl u vandaag massaal naar de stemhokjes trekt, zitten de Belgische renners in de Giro op de fiets tussen Ivrea en Como. Toch hebben alle landgenoten braaf een volmacht geregeld om aan hun burgerlijke plicht te voldoen. Zo stemmen onze renners vanuit Italië: van Groen, tot familieleden in het centrum, en rechts.

Victor Campenaerts (27), Lotto-Soudal

Geeft een volmacht aan: “Mijn moeder.”

Stemt op: “Groen! Ik moet zeggen dat ik de politiek niet zo hard volg, maar ik ben een groene jongen. Ik pleit ook voor gewaarwording van het milieu in het peloton. Zeker bij de jonge renners merk ik dat er heel veel papiertjes worden weggegooid. In de finalevan een wedstrijd waarin het om de prijzen gaat, zondig ook ik mij daar aan, maar dan doet iedereen dat en is het voor de organisatie een kleintje om de finale klim nadien proper te maken. Ik pleit ook voor meer groene zones, waar je uw afval mag droppen. Nu is dat enkel in de bevoorrading en op 20 km van de streep. Op een rit van 200 km is dat te weinig. Ik steek dan steeds de verpakkingen van mijn energierepen in mijn achterzak en zodra ik een lege bidon heb, draai ik die open en steek ik die verpakkingen daar in. Ik vraag dan ook aan de renners rond mij of ze afval hebben en steek die ook in die bidon. Die bidon draai ik dan terug dicht en gooi ik naar een supporter. Dan krijgt die een bidon met nog wat extraatjes, maar zo belandt dat afval niet in de natuur. Ik vind dat belangrijk. Destijds heeft Jos van Emden mij dat geleerd. Als je zo honderd dagen op een jaar al je papiertjes en verpakkingen gewoon in het wilde weg gooit, zou dat resulteren in een enorme afvalberg.”

Jan Bakelants (33), Team Sunweb

Geeft een volmacht aan: “Mijn vrouw, Daphne.”

Stemt op: “Dat is nu eens een goeie vraag. Ik geef aan Daphne mijn voorkeur door, maar ik denk dat onze partijkeuze over het algemeen vrij gelijklopend is. Ik ga niet zeggen op wie ik stem, want ik wil de publieke opinie niet beïnvloeden. Het is moeilijk kiezen, want er zijn in veel partijen personen die mij ergeren. Normaal stem ik eerder rechts, naar de liberale kant.”

Thomas De Gendt (32), Lotto-Soudal

Geeft een volmacht aan: “Mijn vrouw Evelyn. Onze ploeg regelt dat. Zij sturen op voorhand al een brief op, waarin staat dat wij om professionele redenen in het buitenland zitten.”

Stemt op: “Dat kiest Evelyn. Ik ben totaal niet in politiek geïnteresseerd. Mijn schoonbroer komt voor CD&V op bij de gemeenteraadsverkiezingen, dus waarschijnlijk zal Evelyn voor CD&V kiezen. Mij interesseert het eigenlijk geen bal, want volgens mij maakt het niets uit wie er aan de macht is.”

Pieter Serry (30), Deceuninck-Quick Step

Geeft een volmacht aan: “Mijn vrouw. Ik heb er nog net aan gedacht voor ik vertrok. Aan de ploeg heb ik tijdens de Giro nog een attest gevraagd.”

Stemt op: “Mijn vrouw mag met mijn volmacht haar eigen goesting doen. Op wie zij stemt, stem ik ook. Mijn schoonbroer zit in de lokale CD&V-afdeling, dus het zal ergens wel die richting uit gaan vermoed ik.”

Jenthe Biermans (23), Katusha-Alpecin

Geeft een volmacht aan: “Mijn vader. Ik ben zelf nog nooit gaan stemmen. Ook bij de vorige verkiezingen was ik aan het koersen in het buitenland. Ik denk dat ik op mijn 35ste nog niet zal weten hoe een stemkotje er uit ziet.”

Stemt op: “Ik houd mij niet echt bezig met verkiezingen en politiek. Ik heb mijn vader dan ook geen advies of lijstje mee gegeven. Hij mag zijn goesting doen. Ik vermoed dat hij wel de partijen zal uitkiezen die het goed voor hebben met de landbouw.”

Jasper De Buyst (25), Lotto-Soudal

Geeft een volmacht aan: “Mijn vriendin. Het is eigenlijk per ongeluk gebeurd. Ik moest langs het gemeentehuis passeren om iets anders te regelen, en net die dag had ik van de ploeg het attest gekregen waarin staat dat ik met de verkiezingen niet in België ben. De mevrouw aan de balie zei dat het maar twee minuten zou duren en dus heb ik het maar geregeld. Anders had ik dat nooit gedaan. Nu ben ik wel een dienstige Belgische burger.”

Stemt op: “Dat is privé, toch? Eigenlijk interesseert de politiek en de verkiezingen mij niet. Ik ben van mening dat mijn stem geen invloed heeft op het uiteindelijke resultaat. Mijn vriendin doet er mee wat ze wil. Ze krijgt carte blanche.”

Louis Vervaeke, (25), Team Sunweb (vrijdag opgegeven)

Geeft een volmacht aan: “Mijn toekomstige vrouw, Astrid.”

Stemt op: “Ik woon in Wallonië, dus ik heb minder keuze. Ik ga eerder rechtsgezind stemmen. Vooral in Wallonië is dat belangrijk om voor een tegengewicht te zorgen.”

Tosh Van Der Sande (28), Lotto-Soudal

Geeft een volmacht aan: “Niemand. Ik woon al enkele jaren in het Spaanse Benigembla en ben daar ook gedomicilieerd. Ik mag dus niet stemmen.”

Stemt op: /

Door Bram Vandecapelle in Ivrea
AANGERADEN
Meest recent