Gebroeders Dardenne winnen alweer prijs op filmfestival van Cannes, ook andere Belgische film in de prijzen

De gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne hebben op het Filmfestival van Cannes (Frankrijk) de prijs gewonnen voor beste regie voor hun film ‘Le Jeun Ahmed’.

LEES OOK. “Parasite” van Zuid-Koreaan Bong Joon Ho wint Gouden Palm

“De film is een ode aan het leven”, zei Luc Dardenne op het podium aan de zijde van zijn broer Jean-Pierre. “Terwijl het identitaire populisme en de religieuze verkramptheid toenemen, wilden we een oproep tot het leven verfilmen, wat ook de roeping van cinema is.”

Met “Le Jeune Ahmed”, dat woensdag in de zalen kwam, richten de broers Dardenne hun blik op de radicale islam doorheen het parcours van Ahmed, een tiener die door een fundamentalistische imam geïndoctrineerd wordt.

Het duo, dat vertrouwd is met de Croisette, stelde sinds 1996 negen films voor in Cannes, de eerste op de Quinzaine des réalisateurs en de acht andere in competitie, waaronder “Le Silence de Lorna” (2008), “Le Gamin au vélo” (2011), “Deux jours, une nuit” (2014) of meer recent “La Fille inconnue” (2016). Maar ook “Rosetta” in 1999 en “L’Enfant” in 2005, waarmee ze telkens een Gouden Palm wonnen.

Beste regiedebuut

En dat is niet de enige Belgische triomf op het beroemde filmfestival. De Belgische coproductie “Atlantique” van de Franse-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft de Grand Prix gewonnen op de slotceremonie.

De dochter van muzikant Wasis Diop en nicht van cineast Djibril Diop Mambéty draaide met “Atlantique” haar eerste langspeelfilm, een relaas van clandestiene migratie dat ver van de clichés blijft.

De film is in België gecoproduceerd door Frakas Production en kreeg steun van het Centre du cinéma et de l’audiovisuel van de Franse Gemeenschap.

En de Belgische film “Nuestras Madres” van César Díaz won de Caméra d’Or gewonnen, de bekroning voor het beste regiedebuut. In de film gaat een jongeman op zoek naar zijn vader die guerrillastrijders was tijdens de dictatuur in zijn land.

De film was te zien in de sectie Semaine de la critique. Eerder won “Nuestras Madres” al de Prix Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques (SACD).

Vorig jaar won de Belgische film “Girl” van regisseur Lukas Dhont de Caméra d’Or in Cannes

Door lbo
AANGERADEN