Dylan Borlée en Camille Laus winnen 400 meter op IFAM Oordegem

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Dylan Borlée heeft zaterdag op de International Flanders Athletics Meeting (IFAM) in Oordegem de 400 meter gewonnen in een seizoensbeste van 46.40. Bij de vrouwen was Camille Laus de beste in 52.77, haar beste seizoenstijd staat op 52.65.

Borlée haalde het bij de mannen voor collega-Tornado Julien Watrin, die 46.62 liet optekenen. Beide atleten bleven nog ver verwijderd van de limiet voor het WK atletiek in Doha, die 45.30 bedraagt. “Het verbaast mij echt dat ik hier zo traag loop”, reageerde Borlée na afloop. “De tegenstand was de moeite en ook met mijn gevoel zat het heel goed, dus bij het overschrijden van de finish had ik gedacht een veel betere chrono op het scorebord te zien verschijnen.” Het eerste deel van het seizoen zit er bijna op voor Borlée. “Binnen twee weken vertrek ik voor vijftien dagen op vakantie met mijn vriendin. Sommige atleten doen het een klein beetje rustiger aan, maar ik neem écht verlof zonder nog één keer te trainen. Anders trek ik het niet tot het WK in oktober.”

Laus bleef bij de vrouwen de Jamaicaanse Titania Markland voor, die 53.22 liep. Voor het WK heeft Laus 51.80 nodig. “Op training draait het niet meer zo lekker. Ik ben sinds de World Relays wat vermoeid”, reageerde Laus. “Voor vandaag stonden mijn verwachtingen dus al niet te hoog gespannen. Normaal loop ik volgende zaterdag nog een keer in Oordegem, maar ik ga eens met Jacques Borlée bespreken of ik niet beter al een week eerder aan mijn vakantie begin.”

Dafne Schippers wint zowel 100 als 200 meter, maar blijft nog ver van beste niveau

Dafne Schippers heeft zaterdag op de International Flanders Athletics Meeting (IFAM) in Oordegem zowel de 100 als de 200 meter gewonnen. De 100m moest op een natte piste worden afgewerkt, en Schippers bleef steken op 11.38. Op de 200 meter liep ze naar 22.98.

Het was voor Schippers, tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter, de eerste wedstrijd van het seizoen. Ze had in Oordegem geen concurrentie op haar maat en was twee keer met overschot de beste. Op de 100 meter klokte ze met een meewind van 1.3 meter per seconde 11.38, terwijl haar persoonlijk record op 10.81 staat. Op de 200 meter blies de wind 0.3 meter per seconde in het nadeel, en toch kwam Schippers nog tot een degelijke 22.98. Haar Europees record staat op 21.63.

“Zo vroeg op het seizoen zijn de tijden nog niet belangrijk”, vertelde Schippers na afloop aan Belga. “Ik ben naar hier gekomen om wat wedstrijdritme op te doen en de trainingen een eerste keer te onderbreken voor een wedstrijdje. Daarvoor was deze meeting ideaal: ik moest niet ver rijden en het is hier niet al te druk.”

In oktober gaat Schippers in Doha voor een derde opeenvolgende wereldtitel op de 200 meter. “Dat is inderdaad het grote doel, samen met de 100 meter op dat WK natuurlijk. De komende weken moet ik heel erg aan mijn snelheid gaan werken.”

Renée Eykens moet zege op 800 meter na fotofinish aan Duitse Hering laten

Renée Eykens is zaterdag op de 800 meter bij de International Flanders Athletics Meeting (IFAM) in Oordegem als tweede gefinisht in 2:03.01. De Duitse Christina Hering klokte dezelfde tijd, maar werd na het bekijken van de fotofinish de overwinning toegewezen.

Het werd een tactische 800 meter, en al na 200 meter was duidelijk dat een snelle tijd uitgesloten was. Eykens, afgelopen winter nog vierde op het EK indoor in Glasgow, bleef op die manier ver boven de 2:00.60 die nodig is voor het WK atletiek in Doha van 27 september tot 6 oktober.

“In mijn eentje aan de kop gaan sleuren had geen zin. Dan kan ik én een goeie tijd én de overwinning vergeten”, vertelde Eykens na afloop. “Ik liep voor de overwinning, maar heb het dus net niet gehaald. Het was een sterk internationaal veld vandaag, dus het is een goed teken dat ik hier überhaupt meedoe voor de zege. Om de WK-limiet maak ik mij nog niet direct druk, maar ik hoop wel om die zo snel mogelijk op zak te hebben.”

Op de 400 meter horden verbeterde Belgian Cheetah Paulien Couckuyt zich gevoelig tot 57.21. Voor het WK moet er wel nog een tweede keer een hap af, want daarvoor is 56.00 vereist. Op de 200 meter bij de mannen bleef Belgian Tornado Robin Vanderbemden steken op 21.09, terwijl voor het WK 20.36 nodig is.

Door blg
AANGERADEN