Carapaz toont zich beste klimmer in Giro, maar “toch blijven Roglic en Nibali dé topfavorieten”

Foto: AFP

Na twee verschillende Slovenen kreeg de roze trui gisteren een nieuwe primeur: de eerste Ecuadoriaan. Richard Carapaz viel op 27,6 km van de streep aan en breidde die voorsprong finaal uit naar 1’54”, omdat Primoz Roglic en Vincenzo Nibali voor de tweede dag meer pokerden dan op de pedalen trapten. “Tijdens de klim zag ik Nibali en Roglic voortdurend naar elkaar kijken. Ik besloot eens aan te vallen om hun reactie te weten. Een half uur later pakte ik mijn tweede ritzege en het roze. Dit is een droom.”

LEES OOK. De Giro in 60 seconden: roze primeur voor Ecuador, pokert Roglic niet te veel en wat kan Nibali nog?

Richard Carapaz (25) is voorlopig met voorsprong de beste klimmer van deze Giro. In de eerste bergrit reed de Ecuadoriaan al 1’19” weg van de andere favorieten. Ook Ilnur Zakarin, Bauke Mollema en Rafal Majka deden toen een goede zaak, maar zij bekochten die inspanning gisteren. Zakarin verloor meer dan zeven minuten. Mollema gaf vier minuten prijs. Majka werd voortdurend gelost en had krampen, maar de andere favorieten vergaten hem af te maken. Carapaz reed doodleuk nog eens bijna twee minuten weg van de rest. De Giro bevat opeens drie grote topfavorieten, met Majka en Landa als outsiders.

Een etappe van amper 130 kilometer met niet minder dan vijf cols. Dat zou na de nerveuze stellingenoorlog van vrijdag wel voor vuurwerk moeten zorgen. Niets was minder waar. De eerste drie cols werden in draf afgelegd en zelfs op de verschrikkelijke Colle San Carlo (10,5 km aan 9,8%) was het lang wachten op animo. Pas op 33 km van de streep gooide een versnelling van Vincenzo Nibali de ballast overhoop. Zij die toen het snelst konden counteren waren Roglic, Landa, Carapaz en Lopez. Nadien bepaalde Damiano Caruso kilometers lang het tempo voor zijn kopman Nibali, die op 29,3 km van de streep nog eens aanzette. De vroege vluchters waren intussen bijgehaald. De favorieten zouden voor de ritzege strijden. Van echte strijd was lang weinig te werken: Nibali bepaalde het tempo, Roglic zat in zijn wiel, Lopez deed zijn gekende schijnaanvallen.

Goeie daler

Op 27,6 km van de streep zette Richard Carapaz aan. Hij pakte snel honderd meter. “Ik had al een hele klim de andere favorieten zitten bekijken. Ik zag dat Roglic en Nibali voortdurend naar elkaar keken en er weinig snee zat op de prikjes van Miguel Angel Lopez. Mijn ploegmaat Mikel Landa was mij eerder komen zeggen dat hij zich niet super voelde. Hij had vrijdag al een ferme inspanning geleverd. Ik besloot eens te versnellen om te kijken hoe de andere favorieten reageerden.”

LEES OOK. Giro-organisatie schrapt beklimming van gevreesde Gavia in koninginnenrit: “Risico op lawines is te groot”

Ze reageerden niet. Carapaz reed meter voor meter weg. Nibali en Roglic leken elkaar even te vinden, want ze deden om beurt een kopbeurt. Op de top van de Colle San Carlo was de voorsprong van Carapaz al gestegen tot 35 seconden. “Ik ben een goeie daler en wist dat die slotklim van derde categorie mij ook goed lig. Ik ben vol blijven koersen met het oog op de ritzege.”

Carapaz toont zich beste klimmer in Giro, maar “toch blijven Roglic en Nibali dé topfavorieten”
Foto: AFP

Vlak voor de top versnelde Nibali om als eerste aan de technische afdaling te kunnen beginnen. Roglic die steeds een kleinere versnelling trapt dan zijn concurrenten kon niet alert reageren en zat gevangen achter Landa en Lopez. Uiteindelijk bleek de aanval bergaf van Nibali een sof, en probeerde Roglic zonder succes hetzelfde. Aan de voet van de slotklim met nog acht kilometer was de voorsprong van Carapaz nog steeds een halve minuut.

Pokerspel

Wat nadien volgde was een intensief pokerspel. Roglic heeft duidelijk nog geen zin om de roze trui te dragen en besloot niet te rijden. Nibali wou zelf geen krachten verspillen, maar wou Roglic wel in het roze krijgen, zodat hij de komende dagen zijn verantwoordelijkheid moest nemen. Dus reed de groep der favorieten aan een slakkengangetje totdat de leeggereden Caruso kon terugkeren om tempo te maken. Intussen was Carapaz al meer dan een minuut weggereden. In de achtergrond keerden Majka, Sivakov en zelfs Yates terug. Toen de voorsprong steeg naar anderhalve minuut viel Yates aan en kreeg de Brit nog 22 seconden cadeau. Als ze daar in de derde week maar geen spijt van krijgen. Nibali won de sprint voor de derde plaats en pakte zo vier boniseconden, maar volgt wel nog steeds op 1’40” van Roglic en nu ook op 1’47” van Carapaz.

Carapaz toont zich beste klimmer in Giro, maar “toch blijven Roglic en Nibali dé topfavorieten”
Foto: AFP

De Ecuadoriaan is niet de eerste de beste. Vorig jaar eindigde hij al vierde in de Giro. Plots behoort hij samen met Nibali en Roglic tot de topfavorieten. “Voor mij blijven Roglic en Nibali de enige twee favorieten voor de eindzege. Ik draag nu het roze, maar het is nu aan onze ploeg om vooral rustig te blijven. Met Landa (5de, op 2’50”) hebben we met nog Movistar nog een tweede kaart die we de komende week kunnen uitspelen. We verkeren beiden in topvorm en onze ploeg is sterk. Ik kijk uit naar de komende bergritten. Ook de tijdrit in Verona maakt mij niet bang.” In de tijdrit naar San Marino verloor Carapaz wel 1’55” op Roglic en door een val op dag drie moest hij ook al 46 seconden prijsgeven. “Ik was na dat tijdsverlies in die vlakke rit zo kwaad dat ik de dag erna de rit naar Frascati won.”

Halve Colombiaan

Carapaz is dan wel een Ecuadoriaan, maar eigenlijk een halve Colombiaan. Hij werd geboren vlak naast de Colombiaanse grens. “In Ecuador stelt het wielrennen niet veel voor. Ik begon op mijn vijftiende met fietsen en ben voor mijn ontwikkeling naar Colombia verhuisd. Ik verbeterde er als renner en ben toen naar Spanje getrokken om het echte métier te leren. Ik reed er enkele wedstrijden en haalde soms het podium, maar dat was niet genoeg om een kans te krijgen bij de betere belofteploegen. Ik keerde dan maar teleurgesteld terug naar Colombia. Daar won ik als een van de eerste niet-Colombianen de Ronde van Colombia u23, waardoor ik wel een stagecontract kreeg bij Movistar. Dat ik nu in het roze rijd is dankzij de kans die zij mij toen gaven om mijn droom waar te maken.”

Carapaz toont zich beste klimmer in Giro, maar “toch blijven Roglic en Nibali dé topfavorieten”
Foto: AFP
Door Bram Vandecapelle in Courmayeur