Stella Chen (26) wint Koningin Elisabethwedstrijd voor viool

Foto: Photo News

De Amerikaanse Stella Chen is de verrassende winnares van de Koningin Elisabethwedstrijd viool. De twaalfkoppige jury koos voor een violiste die door weinigen was getipt. De tweede en derde plek gingen respectievelijk naar de Canadees Timothy Chooi en de Amerikaan Stephen Kim. Onze landgenote Sylvia Huang eindigde bij de niet-gerangschikte laureaten.

Stella Chen (26) wint Koningin Elisabethwedstrijd voor viool
Foto: Photo News

De 26-jarige Chen speelde haar finale vrijdag op de voorlaatste competitiedag. Ze bracht naast het verplichte werk het vioolconcerto van Tsjaikovski. Chen studeerde aan de gerenommeerde Juilliardschool bij Itzhak Perlman. De laureate gaat naar huis met een geldprijs van 25.000 euro en een Stradivarius-viool, die ze in bruikleen krijgt.

De Canadees Timothy Chooi, die zich ontpopte tot publiekslieveling door een uitbundige performance, is tweede laureaat. Stephen Kim, de enige die het verplichte werk zonder partituur bracht, pakt het brons. Shannon Lee, Julia Pusker en Cristina Goicea vervolledigen de top-6.

LEES OOK. Wordt Sylvia eerste Belgische winnaar van Koningin Elisabethwedstrijd? Hen lukte het net niet: “Moordend”

Onze landgenote Sylvia Huang eindigde bij de niet-gerangschikte laureaten. Ze kreeg wel eerder op de avond de Canvas-Klara Publieksprijs ter waarde van 2.500 euro. De laureaten van de wedstrijd spelen in de komende weken nog een reeks laureatenconcerten, waarbij het brede publiek hen nog eens aan het werk kan zien.

Stella Chen (26) wint Koningin Elisabethwedstrijd voor viool
Sylvia Huang. Foto: Photo News
AANGERADEN