Jinnih Beels (SP.A) aast op Antwerpse burgemeesterssjerp, Bart De Wever (N-VA) niet onder de indruk: “Dat mag ze vergeten”

© Jan Van der Perre

Als Bart De Wever (N-VA) na deze verkiezingen Vlaams minister-president wordt, wil Jinnih Beels (SP.A) de Antwerpse burgemeesterssjerp van hem overnemen als waarnemend burgmeester. Dat heeft ze bevestigd aan onze redactie. “Met alle Chinezen, maar niet met den deze”, reageert De Wever verbaasd. Ook Open VLD reageert not amused.

ehu,phu

© Photo News

“Ik wil gerust de sjerp van de burgemeester overnemen en waarnemend burgemeester worden”, zei Jinnih Beels zondagmiddag. “Ik denk dat wij als socialisten weten wat besturen is. Ik heb een fantastisch team onder mij. Als we het willen waarmaken om van Antwerpen een warme en verbindende stad te maken, denk ik dat dat de beste keuze zal zijn.”

Dat de onderwijsschepen waarnemend burgemeester van Antwerpen wil, vindt SP.A-voorzitter John Crombez een “volstrekt logisch en democratisch” voorstel. “Ze had het tweede meeste stemmen binnen dat Antwerpse college. De afspraak is daar gemaakt dat Bart De Wever burgemeester zou worden, maar die heeft na een paar weken doodleuk gezegd dat zijn ambities toch elders lagen. Tja, dan is het logisch wat Jinnih nu zegt.”

SP.A vreest dat eerste schepen Kennis niet dezelfde verzoenende taal kan spreken in Antwerpen. Die verbinding was de ultieme belofte waarmee SP.A overhaald werd om in coalitie te stappen. En als N-VA niet akkoord gaat en eigen kandidaat naar voren schuift? “Dat zullen we dan onderling in het college bespreken”, zegt Beels’ woordvoerster Eva De Wolf.

(lees verder onder de video)

“Niet over te onderhandelen”

Huidig burgemeester Bart De Wever was in een eerste reactie verrast door de kandidatuur van Beels. “Is het waar?”, klonk het. “Ach, daar ga ik niet op reageren. Mevrouw Beels kan mij altijd eens bellen.”

Later reageerde hij bij VTM en VRT gepikeerd op de uitspraken van zijn schepen. “Met alle Chinezen, maar niet met den deze, zo zeggen ze dat inderdaad in Antwerpen, en ik ben geen Chinees”, aldus De Wever. “De krachtsverhoudingen waren duidelijk bij de gemeenteraadsverkiezingen. Wat mij betreft kan ze het burgemeesterschap vergeten.” De Wever liet nog optekenen dat hij in de uitspraken en de timing ervan “een politieke zet” ziet en dat hij dat “niet netjes” vindt. Hij bevestigde wel dat de kwestie nog niet besproken is binnen het stadsbestuur.

Open VLD not amused

Ook Open VLD reageert afwijzend op de kandidatuur van Beels. “Het claimen van de burgemeesterssjerp is ongepast”, zegt Philippe De Backer, die lijsttrekker was voor de liberalen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. “In Antwerpen stapten we niet in een coalitie met een rooie burgemeester. De liberalen zijn op inhoud in deze coalitie gegaan. We zijn altijd logisch en consequent geweest en zullen ook zo blijven handelen.”

Voorzitter Gwendolyn Rutten vraagt om het hoofd nog koel te houden. “Laat ons afwachten hoe de mensen kiezen. Ik geef Philippe gelijk, maar laten we eerst maar wachten wat de kiezer zegt.”

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) is niet onder de indruk. “Beels burgemeester van Antwerpen? Dat ze eerst eens haar voorkeurstemmen telt. Ik zie dit als een één-tweetje tussen Beels en De Wever. Als hij 30 procent haalt, kan hij minister-president worden. Haalt hij geen 30 procent, dan kan hij zeggen: we gaan de sjerp toch niet aan de sossen laten zeker, ik blijf burgemeester.”

Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageerde ook op Beels. “Mijn eerste reactie was: dit snap ik niet. Ze doet uitschijnen alsof er afspraken gemaakt zijn, maar de reactie van De Wever spreekt dat tegen. Bovendien gaat het niet over inhoud, puur om een postje.”

Lees ook

VOOR ABONNEES

Aangeboden door onze partners

Meest Recent