Eerste resultaten lopen binnen: Vlaams Belang goed op weg naar forse winst

Foto: BELGA

Heist-op-den-Berg -

De stembureaus zijn gesloten en de eerste voorlopige verkiezingsresultaten lopen binnen. Op basis daarvan lijkt Vlaams Belang op weg naar winst, N-VA moet inleveren. Politicoloog Dave Sinardet zegt dat alle resultaten voorbarig zijn, maar dat de tendensen duidelijk zijn.

Vooral N-VA, maar ook CD&V en Open VLD laten verlies optekenen. Een groene golf blijft voorlopig uit. “Het ziet er goed uit”, zegt het Vlaams belang-kopstuk Filip Dewinter bij VRT. “Vandaag moet het cordon sanitaire breken”, aldus Dewinter. “Ik hoop dat men niet terug de kiezer negeert”.

Dewinter geeft toe verrast te zijn door de cijfers, maar heeft niettemin een “déjà-vu” naar de resultaten van 1991 en 2004. “Het gaat dezelfde richting uit.” Het Antwerpse kopstuk heeft het over een “Witte Zondag”, “maar de andere partijen gaan zwarte sneeuw zien.”

Als verklaring voor de cijfers geeft Dewinter aan dat “de mensen zich in de steek gelaten voelen.” Hij deelt daarbij een tik uit aan N-VA. “De N-VA heeft geprobeerd ons te kopiëren, maar heeft vooral niet gerealiseerd wat ze hebben beloofd.”

Ook van Dries Van Langenhove, lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant, reageert voorzichtig positief bij VTM Nieuws. “De eerste resultaten zien er zeer goed uit, maar zijn nog zeer voorbarig.”

“Hopelijk kunnen we vanavond een feestje bouwen”, zegt Van Langenhove nog. “De afgelopen regering heeft voor een links beleid gezorgd en niet gedaan wat de Vlaming heeft gevraagd. Daar wordt zij nu voor afgestraft”, zegt de Vlaams Belanger. Voorzitter Tom Van Grieken hield het zeer kort: “Beter een goeie start, dan een slechte start”, klinkt het.

Politicoloog: Trend is gezet

Volgens politicoloog Dave Sinardet zijn de eerste resultaten voorbarig, maar tonen ze een duidelijke tendens. “Vlaams Belang zal er fors op vooruit gaan. Vlaams Belang zal niet enkel van N-VA winnen. Ze slagen er ook in om bij andere partijen zoals CD&V af te snoepen. Groen gaat vooruit, maar ook niet de verhoopte gigantische sprong. We moeten wel voorzichtig blijven met deze eerste resultaten.”

* DE EERSTE VOORLOPIGE RESULTATEN *

Antwerpen (VLAAMS): N-VA blijft de grootste

In het kanton Antwerpen zijn intussen 50 van 398 bureaus geteld. Voorlopig blijft N-VA daar de grootste met een licht verlies van 1,9 procent. Groen wordt de tweede partij met 17,4 procent. Vlaams Belang boekt 4,6 procent winst, beduidend minder dan in de rest van Vlaanderen.

Antwerpen (KAMER)

N-VA daalt volgens de eerste resultaten in het kanton Antwerpen tot net onder de 30 procent, een daling met ruim 4 procent. Fors verlies is er bij SP.A, dat 7,35 procent daalt en op 9,11 procent strandt. Vlaams Belang krijgt er 5 procentpunt bij en staat op 12,72 procent. CD&V daalt 3,14 procentpunt en komt nipt boven de kiesdrempel uit. Groen krijgt er 3 procentpunt bij om op 16,85 procent uit te komen. PVDA wint 3,68 procentpunt en haalt 12,53 procent. Open Vld boekt lichte winst en staat op 9,55 procent.

Ninove

Op basis van de eerste resultaten haalt Vlaams Belang 46,2 procent in Ninove. Forza Ninove-kopman Guy D’haeseleer is “bijzonder opgetogen met de voorlopige resultaten”.

Diksmuide (KAMER)

In de West-Vlaamse gemeente Diksmuide zijn twaalf procent van de stemmen geteld. Op federaal niveau is Vlaams Belang voorlopig de grootste partij met 29,5 procent. N-VA verliest 8.5 procent.

Kuurne (KAMER)

Ook in Kuurne lijkt eenzelfde evolutie op til: op basis van zeer voorlopige resultaten van de Kamerverkiezingen (20 procent van de stemmen geteld, federaal) boeken alle traditionele partijen verlies. Groen gaat er lichtjes op vooruit, maar Vlaams Belang wint 21,4 procent en wordt de grootste partij.

Wervik (KAMER)

Ook in Wervik is er sprake van forse winst voor Vlaams Belang. SP.A blijft de grootste. De socialisten winnen 2,8% en komen op 28,5%, volgens een voorlopige uitslag

Tongeren (KAMER)

In Tongeren boekt N-VA fors verlies en gaat Open Vld sterk vooruit. Dat blijkt volgens VRT uit de eerste resultaten van de Kamerverkiezingen. Op basis van een van de 30 stembureaus verliest N-VA 12,4 procentpunt om uit te komen op 11,9 procent. Open VLD wint 14,2 procent en springt naar 33,9 procent. CD&V en SP.A komen uit op zowat 18,5 procent. Vlaams Belang blijft zowat status quo op 6,8 procent en PVDA haalt nipt de kiesdrempel, net als Groen.

Sint-Lievens-Houtem (EUROPEES)

In Sint-Lievens-Houtem zijn de eerste stemmen voor het Europees Parlement geteld. Daar boekt het Vlaamse Belang 16,6 procent winst.

Avelgem (VLAAMS)

Ook in het West-Vlaamse Avelgem is een deel van de stemmen voor het Vlaamse Parlement geteld. Opnieuw verlies voor N-VA (-9,8 procent) en grote winst voor Vlaams Belang. Groen boekt lichte winst, de traditionele partijen boeken verlies.

Oostende (KAMER)

In Oostende, het kanton van Bart Tommelein (Open VLD), John Crombez (SP.A), Wouter De Vriendt (Groen) en Jean-Marie Dedecker, wordt Vlaams Belang met 21,8 procent de grootste partij (+16,62 procent). N-VA verliest 7,67 procent, tot 19,35 procent.

SP.A met lijsttrekker voor de Kamer John Crombez verliest 2,17 procent, CD&V verliest 2,49 procent en Open Vld 0,72 procent. Groen verliest 0,5 procent. PVDA haalt de kiesdrempel.

In het kanton zijn al 10 van 90 bureaus geteld.

Sint-Niklaas (KAMER)

In Sint-Niklaas eenzelfde trend als in de overige kiesomschrijvingen: N-VA verliest 12,37 procentpunt en komt uit op ruim 22 procent, terwijl Vlaams Belang er 14,57 procentpunt bijkrijgt en zowat even groot wordt als N-VA. Ook CD&V deelt in de klappen en verliest 7,34 procentpunt. Groen stijgt 2,5 procentpunt en SP.A verliest 2,21 procentpunt. Open Vld blijft status quo op 10,77 procent, terwijl PVDA ruim de kiesdrempel haalt met 7,7 procent.

Ardooie (VLAAMS)

Met 50 procent van de stemmen geteld haalt Vlaams Belang een absolute monsterscore en stijgt 25 procent naar bijna 30 procent. .

Door adm