Klagende buur haalt slag thuis: klokkengelui start ’s ochtends later

Voor 9 uur worden er op weekenddagen geen klokken meer geluid in Nieuwerkerken. Foto: lds

Nieuwerkerken / Aalst -

Na een klacht van een buur die onlangs nabij de kerk van de Aalsterse deelgemeente Nieuwerkerken ging wonen, luiden de kerkklokken in het weekend minder vaak. De inwoners van het dorp snappen de toegeving niet: “Het is hier altijd zo geweest, pas je gewoon aan”, klinkt het.

Het was het blad Kerk en Leven dat over de nieuwe maatregel berichtte: “Een nieuwe bewoner heeft zich beklaagd over het vroege klokkengelui tijdens het weekend. Daarop heeft de kerkfabriek op haar vergadering van 3 mei jongstleden beslist om het luiden van de klokken tijdens het weekend pas om 9 uur te laten beginnen en te eindigen om 22 uur. De angelusklok zal tijdens het weekend niet meer om 8 uur geluid worden, enkel om 12 en 18 uur.”

Concreet zullen de klokken op zaterdag en zondag niet meer luiden om 6, 7 en 8 uur en elk halfuur daartussen evenmin. “De meningen waren verdeeld”, geeft Marc Brondeel van de kerkfabriek van Nieuwerkerken toe. “Maar uiteindelijk was er consensus om de klokken te herprogrammeren. Dat gebeurde tijdens het jaarlijks voorziene onderhoud, zodat er geen extra kosten gemaakt moesten worden.”

“Groeiende onverdraagzaamheid”

Tot veertien jaar geleden, in 2005, luidden de klokken ook 's nachts nog. Parochievicaris Michel Bekaert betreurt de gebeurtenissen. “Die klokken luiden hier al tussen de twee- en de driehonderd jaar. Dit is een teken van groeiende overdraagzaamheid.”

En zo denken veel bewoners erover, zo is te horen in de straten en op sociale media. “Dat het schandalig is”, zegt Christiane Rasschaert (67), geboren en getogen in Nieuwerkerken “Als je hier komt wonen, dan pas je je toch aan aan hetgeen er is, en leg je toch zelf je wetten niet op? Wij wonen naast de spoorweg en hebben een huis gekocht in de wijk Laar, wij gaan toch ook niet vragen om die trein te verleggen?”

“Dat ze direct maar aanpassen, vind ik ook erg”, aldus haar man. “Ik ben geboren naast de kerktoren en ik heb er nooit last van gehad”, aldus Marie-Madeleine Dewinter.

Deken Marc Verwaeren relativeert de heisa. “Dit is het gezond verstand dat spreekt”, zegt hij. “De aanpassing gebeurde om het voor iedereen aanvaardbaar te maken. Als er bewoners zijn die het in het weekend rustiger aan willen doen en iets langer willen slapen, waarom zouden we hen die kans niet geven?”

Door Leen De Smedt