VOORLOPIG OVERZICHT. Zo stemde de provincie Antwerpen

© ISOPIX

Nu de stembureaus dicht zijn en de resultaten binnenlopen, beginnen de tendensen in de provincie Antwerpen zich af te tekenen.

adm

VLAAMS PARLEMENT

De Antwerpse N-VA met lijsttrekker en (nu nog) burgemeester Bart De Wever verliest 4,8 procent maar blijft met 31,7 de grootste partij. De verhoopte groene golf met lijsttrekker Meryem Almaci blijft uit, al boekt de partij 1,3 procent winst. De partij strandt op 11,2 procent. Open VLD consolideert met lijsttrekker en Mechels burgemeester Bart Somers en strandt op 10,3 procent. De SP.A gaat er met Caroline Gennez als lijsttrekker 3,5 procent op achteruit en haalt 7,9 procent van de stemmen. CD&V lijkt in Antwerpen de grote verliezer en moet 8,6 procent inleveren, maar blijft voorlopig nipt derde met 11,4 procent van de stemmen. PVDA haalt de kiesdrempel met een voorlopig totaal van 6,7 procent.

ANALYSE. Nieuwe zwarte zondag in de maak: Vlaams Belang overal fors vooruit, regeringspartijen en vooral N-VA afgestraft

KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS

Ook de federale verkiezingen in de kieskring Antwerpen lijken uit te draaien op winst voor Vlaams Belang met lijsttrekker Tom Van Grieken. De partij van Van Grieken stijgt in Antwerpen met 11,7 procentpunt naar 18,7 procent, goed voor de tweede plaats. N-VA blijft met lijsttrekker en kandidaat-premier Jan Jambon de grootste, ondanks een verlies van 8,3 procentpunt. Groen, de lijst van Kristof Calvo, wint 1,3 procentpunt en komt op 11,2 procent.

Open VLD blijft stabiel op iets minder dan 10 procent, CD&V verliest meer dan 5 procentpunt en haalt 11 procent van de stemmen. SP.A is met een verlies van 3,6 procentpunt nog goed voor 8 procent. PVDA zou met een winst van 3,1 procentpunt uitkomen op 7,6 procent, bijna op gelijke voet met SP.A.

LEES OOK. Waarom haalt Vlaams Belang zo’n goede uitslag en is er een kans dat het cordon sanitaire sneuvelt? (+)

Lees ook

VOOR ABONNEES

Aangeboden door onze partners

Meest Recent