Abonnee worden? Kies je leesformule

27/05/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

PS blijft nipt de grootste in Waals Parlement

Ondanks een flink verlies zag het er gisteravond – met bijna de helft van de stemmen geteld – naar uit dat de PS van Elio Di Rupo de grootste partij van Wallonië zou blijven, nipt voor de MR van Waals minister-president Willy Borsus. Die laatste zakt eveneens, zij het minder dan PS.

Ecolo kroont zich tot de winnaar van de verkiezingen, maar de groenen halen toch niet de score die hen werd toegedicht in de opiniepeilingen. Zakia Khattabi, covoorzitter van Ecolo, gaf dat op RTBF ruiterlijk toe: “De peilingen hebben zich vergist, maar ik verheug me over de nettowinst die we boeken in vergelijking met 2014.” De andere grote winnaar is PTB: die stijgt vlotjes boven de 10 procent en strandt op een zucht van CDH.

Zoals het er nu naar uitziet, is de huidige Waalse regering (van MR en CDH) haar meerderheid kwijt. Ook PS en Ecolo halen geen meerderheid en zullen steun moeten krijgen van ofwel CDH – de partij die de door schandalen geplaagde PS twee jaar geleden inruilde voor MR – ofwel PTB. Maar of de extreemlinkse partij bereid is om de socialisten en de groenen aan een meerderheid te helpen, lijkt weinig waarschijnlijk. (krs)

AANGERADEN
Meest recent