Abonnee worden? Kies je leesformule

27/05/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Covoorzitters Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet van Ecolo, naast hun Vlaamse collega Meyrem Almaci van Groen.   Photo News

Groene golf breekt wel door in het zuiden

Het contrast met 2014, toen Ecolo een historische nederlaag leed, kan niet groter zijn: de Franstalige ecologisten gaan er overal in Wallonië op vooruit. De partij krijgt er 7 zetels bij en komt nu op 13. “De groene golf breidt uit”, sprak covoorzitster Zakia Khattabi de groene militanten zondagavond toe. “We hebben duidelijk gewonnen.”

Khattabi wil “meerderheden van hoop en solidariteit” op poten zetten, zei ze. Over mogelijke coalitiepartners loste ze nog niets, al herhaalde ze wel dat de partij absoluut ecologische transitie wil. De droom om samen met de Vlaamse groenen de grootste familie te worden in het federaal parlement, kwam echter niet uit.

Volgens de covoorzitster van Ecolo is uittredend premier Charles Michel schuldig aan de opmars van extreemrechts in Vlaanderen, omdat hij “N-VA het hoge woord heeft laten voeren op het hoogste niveau”. De Ecolo wil er “alles aan doen om ervoor te zorgen dat N-VA niet meer aanwezig is op dat hoogste niveau”, zei ze. 

AANGERADEN
Meest recent