Nyrstar boekt nettoverlies van 618 miljoen euro in 2018, na winst jaar eerder

© Bart Dewaele

Zinksmelter Nyrstar heeft in 2018 een nettoverlies geleden van 618 miljoen euro. Dat heeft het beursgenoteerde bedrijf uit Balen zondagavond laat nog bekendgemaakt. Een jaar eerder werd een nettowinst geboekt van 47 miljoen euro. De publicatie van de jaarresultaten was al meermaals uitgesteld.

De normale deadline lag op 30 april, maar dat bleek niet haalbaar. Alle aandacht van het management van Nyrstar ging toen naar de zoektocht naar vers kapitaal om het bedrijf te laten overleven. Die reddingsboei werd intussen gevonden bij Trafigura, maar wel ten koste van de kleine aandeelhouder.

Nyrstar zag de omzet vorig jaar stijgen met 8 procent tot 3,812 miljard euro. De onderliggende ebitda (winst voor interesten en belastingen) van de groep daalde met 52 procent tot 99 miljoen euro.

Het bedrijf stuurde zondagavond ook een tussentijdse managementverklaring uit voor het eerste kwartaal van dit jaar. Daaruit blijkt dat de onderliggende ebitda van de groep uitkwam op 15 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2019, een daling met 49 miljoen euro tegenover het eerste kwartaal van 2018. Volgens het bedrijf was dat hoofdzakelijk als gevolg van lagere grondstoffenprijzen, hogere energieprijzen en lagere productievolumes bij alle grondstoffen.

Aangeboden door onze partners