Burgemeester wint van zijn schepenen; Yüksel, Bracke en Stevens niet herkozen

Thriller voor Gentse kandidaten

© Bart Moerman

De verkiezingsavond in Gent was een wel heel adembenemende thriller voor veel Gentse kandidaten. Maar inmiddels is het duidelijk: burgemeester Mathias De Clercq wint met verf en wimpel van zijn collega’s in het college. PVDA raakt voor het eerst het parlement in met Gentenaar Tom De Meester. En Veli Yüksel haalt geen profijt uit zijn overstap van CD&V naar Open VLD.

Bart Moerman

Net als elders in Vlaanderen was het ook in Gent feest bij Vlaams Belang. Oost-Vlaanderen stuurt naar het Vlaams parlement niet minder dan zes verkozenen, waaronder de 23-jarige Ledebergse Adeline Blanckaert en gemeenteraadsfractieleider Johan Deckmyn, die bijna niet kon geloven dat hem dit na vijf jaar afwezigheid uit het parlement nog eens te beurt viel.

Bij PVDA bleef het lang nagelbijten in Loods 25 aan de Watersportbaan: nu eens haalde de partij de kiesdrempel wel, dan weer niet. Maar uiteindelijk bleek toch dat de partij stevig boven de vijf procent wipt, en Tom De Meester naar het Vlaams parlement mag, en Steven De Vuyst uit Zelzate naar de Kamer. Volgens De Meester is zijn partij, zeker in Gent, ook beloond voor het goede werk in de gemeenteraad. En is dit maar de start van een nog grotere doorbraak van PVDA.

Bracke niet herkozen

Ook bij N-VA was spanning troef: zij blijft wel de grootste partij van Vlaanderen, maar verliest veel zetels. In de Oude Vismijn zaten de Oost-Vlaamse kopstukken dan ook lange tijd naar hun smartphone te kijken wie er bij was en wie niet. Vlaams gaat de partij in Oost-Vlaanderen van negen naar zes zetels. Uittredend Europarlementslid Helga Stevens bij voorbeeld, kreeg maar de achtste plaats en is niet herkozen. Andries Gryffroy uit Melle haalde het nipt.

Voor de Kamer haalde lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt een behoorlijke persoonlijke score, met meer dan 32.000 voorkeurstemmen. “Ik ben daar niet mee bezig. Het is de partij die voor mij telt”, zei ze gisteravond. En die doet het niet zo goed , zeker niet in Gent. Zo is Siegfried Bracke niet herkozen.

De Clercq springt over Yüksel

Bij de liberalen beleefde ook Stephanie D’Hose een spannend avondje: een hele tijd leek het erop dat ze toch niet verkozen zou zijn. Maar naarmate meer Gentse uitslagen geteld waren, raakte dat probleem helemaal van de baan. Op de liberale kamerlijst houdt Open VLD met vier zetels stand in Oost-Vlaanderen. Burgemeester Mathias De Clercq is zelfs vanop de lijstduwersplaats rechtstreeks verkozen dank zij 17.856 voorkeurstemmen, en wint daarmee de slag om het Gentse schepencollege. De Clercq springt over Veli Yüksel die vanop de vierde stek niet verkozen raakte.

De burgemeester is evenwel niet van plan om in de Kamer te zetelen, heeft hij vrijdag nog eens herhaald tegen onze redactie. Eerste opvolger Robby De Caluwé mag zich al opwarmen om zijn zetel in te nemen.

Minstens voorlopig komt dus een eind aan de politieke carrière van Veli Yüksel, die zijn overstap van CD&V naar Open VLD niet heeft kunnen verzilveren, ondanks zijn 11.272 voorkeurstemmen.

Was hij bij CD&V gebleven, dan was dit zeker niet gelukt overigens: CD&V valt naar twee zetels terug voor de Kamer in Oost-Vlaanderen en naar vier voor het Vlaams parlement. Burgemeester Vincent Van Peteghem uit De Pinte is probleemloos verkozen geraakt.

Groene golf levert geen extra Gentse zetels op

In Gent is Groen de grootste partij, maar in de rest van het land was niet echt sprake van een grote groene golf. Voor het Vlaams parlement gaat de partij van twee naar drie zetels, en is Gentenaar Fourat Ben Chikhi niet verkozen. In tegenstelling met burgemeester Mathias De Clercq is eerste schepen Filip Watteeuw ook niet rechtstreeks verkozen: Groenkiezers geven nu eenmaal minder voorkeurstemmen dan liberalen.

Voor de Kamer heeft Evita Willaert, met 11.784 voorkeurstemmen, haar zetel probleemloos kunnen bestendigen.

Pijnlijke nederlaag voor SP.A

De SP.A heeft, zeker in Gent, een pijnlijke verkiezingsnederlaag achter de rug: de partij is nauwelijks nog groter dan Vlaams Belang en PVDA. “We gaan de komende jaren ook de haat moeten bestrijden”, zei Kamerlijsttrekker Joris Vandenbroucke uit Sint-Amandsberg gisteravond. Met 19.493 voorkeurstemmen haalt die overigens geen onaardige persoonlijke score rekening houdend met de omstandigheden. Rudy Coddens haalde er als lijstduwer 7.133. Vlaams verliest SP.A één zetel, maar dat houdt de herverkiezing van Freya Van den Bossche niet tegen. Om 1.30 vannacht waren nog niet vier telbureaus nog niet geteld, en stond zij, vanop de tweede plaats op de lijst, op 13.272 voorkeurstemmen. In geen tijden haalde ze er zo weinig.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten