Verkozen vanop 15de plaats, en andere verrassingen in het Vlaams Parlement

© JAA

In het Vlaams Parlement komen volgende legislatuur enkele verrassende gezichten terecht, die vaak vanop een moeilijke plaats verkozen raakten. Voormalig voorzitter Jan Peumans (N-VA) haalde genoeg stemmen vanop de Limburgse lijstduwersplaats en mag nog vijf jaar parlementslid blijven. Vermoedelijk gaat hij evenwel niet zetelen. Schotens burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) raakte verkozen vanop een vijftiende plaats. Sterkhouders als Jo De Ro (Open VLD) en Wouter Van Besien (Groen) verdwijnen dan weer uit het parlement.

De West-Vlaamse Mercedes Van Volcem, die al enkele legislaturen op de teller heeft, kreeg aanvankelijk geen verkiesbare plaats op de Open VLD-lijst. Ze protesteerde hevig, waarna de Stadense burgemeester Francesco Vanderjeugd zijn derde plaats afstond. De twee deden zondag een tijd haasje-over, maar het is toch Van Volcem die het gehaald heeft.

In Oost-Vlaanderen maakt Herman De Croo zijn reputatie waar, door toch verkozen te raken vanop de lijstduwersplaats. De Croo wilde nochtans een einde breien aan zijn politieke carrière, maar heeft naar eigen zeggen het probleem "dat hij vanop elke plaats verkozen raakt". Hij gaat wellicht niet zetelen.

In Antwerpen kreeg uittredend minister Philippe Muyters (N-VA), net als vijf jaar geleden, slechts de lijstduwersplaats. Ook vanop die positie raakt hij makkelijk verkozen. Maarten De Veuster, N-VA-burgemeester van Schoten, komt het parlement binnen vanop de vijftiende plaats.

Op de Antwerpse Groen-lijst springt actrice Tine Van den Brande vanop de vijfde plaats over nummer vier, en verzekert zich zo van een zetel. SP.A-schepen Jinnih Beels slaagt er niet in om vanop de lijstduwersplaats het parlement binnen te komen.

In Vlaams-Brabant raakt Willy Segers (N-VA), burgemeester van Dilbeek, verkozen vanop de lijstduwersplaats.

Op de Limburgse CD&V-lijst haalt uittredend minister Jo Vandeurzen, die geen politieke carrière meer ambieert, makkelijk het parlement vanop de lijstduwersplaats.

Tegenover die gelukkigen staan natuurlijk ook een reeks verliezers. Zo raken Ward Kennes (CD&V), Wouter Van Besien (Groen), Jo De Ro (Open VLD), Rik Daems (Open VLD) en Jelle Engelbosch (N-VA) niet meer in het Vlaamse halfrond.

Lees ook

VOOR ABONNEES

Aangeboden door onze partners

Meest Recent