Burgemeester komt dure belofte na: “Ik moet 8.000 bomen planten”

Foto: peter malaise

Maarkedal -

Joris Nachtergaele, de populaire burgemeester van het landelijke Maarkedal, is eerste opvolger voor N-VA bij de verkiezingen voor het nieuwe Vlaams Parlement in Oost-Vlaanderen. “Ik engageer mij om voor elke stem die ik krijg een boom te planten” zei hij eerder in Het Nieuwsblad. “Ik ben de enige politicus die iets belooft dat hij zelf moet betalen.” Nu weet hij dat die belofte hem 8.000 euro zal kosten, de man haalde immers evenveel stemmen binnen.

Elke kandidaat heeft een bepaald budget voor de verkiezingen. Eenmaal die voorbij zijn, stoppen de kosten. Maar niet voor Joris Nachtergaele. Begin mei deed de burgemeester van Maarkedal een belofte. “Ik plant voor elke stem die ik krijg een boom”, zei hij in Het Nieuwsblad. Nu blijkt: 7.958 mensen kleurden zijn bolletje rood.

Grond kopen

Wat nu? “Ik hou me aan mijn belofte. Ik had gedacht 5.000 stemmen te halen, als opvolger ben je veel minder zichtbaar. Dit resultaat is veel beter dan verwacht. Van de weide achter ons huis maak ik een bos, daar kan ik alvast 1.500 bomen op kwijt.” Voor de rest van de bomen heeft Nachtergaele nog tijd tot september om een oplossing te zoeken. “Of ik koop ergens grond om het saldo van de bomen op te planten, of ik plant ze bij iemand anders. Om te planten moet ik toch wachten tot september of oktober, ik heb nog tijd om na te denken.”

Dit lijkt eerder een stunt die je verwacht van een groene kandidaat. “Zij spreken over het milieu en het klimaat, en ik doe er iets aan. Het klimaatverhaal is veel te belangrijk om aan Groen over te laten. Zij zien milieu als een religie, en wijken ideologisch niet van hun verstikkende verhaal af. Iedereen kan iets doen voor het milieu.”

Nachtegaele werd niet verkozen. “Ik kan enkel naar het parlement als iemand van mijn uit Oost-Vlaanderen minister wordt in de Vlaamse Regering of als iemand stopt. Maar dat wist ik vooraf.”

Door pma