Gwendolyn Rutten (Open VLD) wankelt niet, maar Alexander De Croo gaat op zijn strepen staan

© BELGA

De positie van voorzitster Gwendolyn Rutten staat na het lichte verlies van Open VLD niet ter discussie. Maar de interne krachtsverhoudingen zijn wel licht gewijzigd. Vicepremier Alexander De Croo is nu afgetekend de blauwe stemmenkampioen in Vlaanderen en wil zich niet nog eens aan de kant laten dringen.

Hannes Cattebeke

“Het moet beter. We kunnen niet blijven tevreden zijn met onze huidige scores. Maar we verliezen één procent. Dan moet je als regeringspartij geen drastische maatregelen nemen.” Dat was de algemene teneur gisteren bij de aanwezigen van het partijbureau van Open VLD. De positie van voorzitster Gwendolyn Rutten, die in haar eigen Vlaams-Brabant geen beste beurt maakte, staat niet ter discussie. ”Maar we gaan de uitslag wel grondig analyseren.”

In vergelijking met 2014, toen Rutten en vooral Maggie De Block goed scoorden in Vlaams-Brabant, is het zwaartepunt van de partij wel opnieuw verschoven naar Oost-Vlaanderen. “Wij zijn de blauwste provincie”, zegt vicepremier Alexander De Croo. “En ik ben ook erg tevreden met mijn persoonlijke score. Met 80.000 voorkeurstemmen doet hij nog net iets beter dan vijf jaar geleden en door de grote terugval van De Block wordt hij de stemmenkampioen van zijn partij. Twee weken geleden werd De Croo nog verrast door Rutten, toen ze zichzelf uitriep tot kandidaat-premier, terwijl hij toch de vicepremier was. Vandaar wellicht dat De Croo na een eerste analyse van de uitslag toch even op zijn strepen ging staan: “Waar het is misgegaan bij Open VLD? Dat gaan we nu onderzoeken. Het is vast wel ergens misgegaan. Maar niet in Oost-Vlaanderen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten