Dit werd er gezegd op de rustdag van de Giro: de tactiek van Nibali, het genot van Roglic en “de minuut” van leider Carapaz

Foto: AFP

Maandag was het peloton aan de tweede rustdag toe in de Ronde van Italië. Alle favorieten kwamen aan het woord. Een overzicht van wat zij te vertellen hadden.

Klik hier voor onze digitale wielergids

Primoz Roglic verloor zondag 40 seconden op zijn grootste concurrenten in deze Giro, moest op de fiets van een ploegmaat kruipen omdat zijn ploegleider een plaspauze inlaste en ging daarna nog eens tegen het asfalt. Maar de moed geeft de Sloveen van Jumbo-Visma niet op.

“Ik sta nog steeds in een goede positie en ik kijk uit naar het begin van de derde week”, aldus Roglic. “De ritten komen nu dichter bij Slovenië, dus er zullen ook veel Sloveense fans en vlaggen komen om voor mij te juichen. Ik wil van die momenten genieten.”

De tactiek van Nibali

Vincenzo Nibali moet in de derde week 1’47” goedmaken op roze trui Richard Carapaz. Een niet te onderschatten taak voor de Italiaan van Bahrain-Merida.

“We verwachten ons eigen niveau te kunnen behouden”, klinkt het bij trainer Paolo Slongo in La Gazzetta dello Sport. “Carapaz is de grootste tegenstander. Hij kreeg veel voorsprong en profiteerde daarvan. Roglic kan een beetje aangeslagen zijn, maar hij heeft nog wel de schade beperkt.”

Volgens Slongo bevindt Mikel Landa zich in ongemakkelijke situatie bij Movistar. “Zijn ploegmaat rijdt in het roze en hij kan geen verwarring creëren. Hij kan wel van ver aanvallen, want Movistar heeft een heel sterke ploeg. Het niveau van al de kopmannen is erg hoog. We zullen er elke dag voor gaan en hopen dat iemand terugvalt. We rekenen op de regelmaat van Vincenzo, in plaats van een aanval zoals Froome vorig jaar. Dat is onze grootste hoop. Misschien raakt iemand anders erg vermoeid en valt hij weg. Vincenzo’s cijfers zijn ook goed. Hij is in topvorm en kan nu niet beter.”

Dit werd er gezegd op de rustdag van de Giro: de tactiek van Nibali, het genot van Roglic en “de minuut” van leider Carapaz
Foto: EPA-EFE

Nibali zelf twijfelt nog over zijn tactiek. “Er ligt een lastige week op ons te wachten”, aldus de Italiaan. “We hebben al veel zware ritten gehad, maar ik voel me goed dus ik weet wat ik waard ben. Meer wil ik daar niet over kwijt, maar ik weet wat ik kan in deze Giro.”

“Deze Giro is onvoorspelbaar als altijd”, vindt Nibali. “Ik weet nog niet wat de juiste strategie is. Dit is een heel tactische ronde en we hebben al in meerdere situaties gezeten. Dat de passage van de Gavia is geschrapt vanwege lawinegevaar? Die verandering haalt zeker iets weg, maar we moeten nog steeds de Mortirolo over. Die is ook heel stevig hoor.”

Dit werd er gezegd op de rustdag van de Giro: de tactiek van Nibali, het genot van Roglic en “de minuut” van leider Carapaz
De Gavia vandaag. Foto: rr

“Nog minstens een minuut”

Carapaz zit dus in de pole position bij het ingaan van de zware derde week van de Giro. Maar dat hij ook de ronde wint, dat willen ze bij Movistar niet meteen gezegd hebben.

“Met de huidige stand van zaken gaat Primoz Roglic nog altijd virtueel aan de leiding van het klassement”, aldus algemeen directeur Eusebio Unzue. “Richard moet bergop nog minstens een minuut pakken voor de tijdrit in Verona.”

“Ik wil niet gaan rekenen, liever zie ik hoe het per dag gaat. Ik kan niet garanderen dat ik win, maar ik ga zeker alles geven”, voegde Carapaz daar zelf nog aan toe.

Door Vincent Van Genechten